En fråga om land och vatten

Mellan 2 november 2013 – 1 februari 2014 var Liv Södahl ekumenisk följeslagare i Israel och Palestina på uppdrag av Sveriges kristna råd och Kyrkornas Världsråd, genom det Ekumeniska följeslagarprogrammet i Palestina och Israel (EAPPI). Hon berättar nedan om ett besök på Canaan Fair Trade som producerar och exporterar Fairtrade-märkt olivolja.

Canaan Fair Trade

Kängorna halkar mot det röda fabriksgolvet på Canaan Fair Trade – olivolja! På vägen hit, strax utanför Jenin på norra Västbanken, har vi sett oliv- och citronträd, kaktusar och slitna vita hus genom  fönstret på minibussen. Manal Abdallah visar oss olivpressen som rengörs av en man med vattenslang, olivsäsongen är över men golvet är fortfarande halt av det flytande guldet. Pressen kommer från Italien, liksom de gnistrande gigantiska förvaringsbehållarna, upptappningsmaskinerna och glasflaskorna. Det är proffsigt, högkvalitativt och jag låter mig tacksamt imponeras. Jag njuter av att få komma till en plats som andas hopp och löften om en ljusare framtid.

Ett 50-tal kooperativ är anslutna till Canaan och deras extra virgin oil, som jag får lära mig har mycket låga syra- och peroxidvärden, säljs i exklusiva flaskor till kunder i Europa, USA och Japan. Oljan som inte är ”extra” utan bara virgin oil innehåller lite högre halter syra och peroxid, men som Manal påpekar är också den av högre kvalitet än det mesta som säljs i en vanlig matafffär. Den säljs som ingrediens till exempelvis hudvårdsmärket Lush.

Förutom huvudprodukten olivolja exporterar man exempelvis mandlar till glassproducenten Ben & Jerry’s. Alla produkter är etiskt certifierade, bland annat med Fairtrade, och det mesta är ekologiskt certifierat. Jag hinner inte fråga, Manal börjar själv berätta hur ockupationen påverkar exporten. Hon säger att många tror att den största svårigheten är att få varorna ut ur landet. Men i själva verket ligger det största problemen på en annan nivå, hos de småbrukare man handlar ifrån. Det handlar om problem med tillgång till land och till vatten. Hon berättar att av 7,6 miljoner olivträd på Västbanken så är 2,1 miljoner utom räckhåll för sina ägare. Detta på grund av de illegala israeliska bosättningarna och den mur som ska skilja Israel från Västbanken, men som i 85% av sin sträckning går inne på Västbanken och skär av odlare från sina marker.

Men visst påverkar ockupationen även möjligheten att få ut varorna ur landet. Hon berättar att varje skeppad container kostar 1000 dollar extra på grund av exporthindren som kommer av ockupationen. De måste anlita ett palestinskt bolag för att köra varorna till en särskild gods-checkpoint på gränsen till Israel, för att komma dit måste man köra en omväg. I checkpointen scannas och lastas alla varor om, in i en israelisk lastbil och körs sedan till hamnen i Haifa. Manal berättar att de kompenserar de extra transport- och omlastningskostnaderna med att sälja väldigt fin olivolja, som kunder är beredda att betala lite mer för. När oljan pressas genomgår den tre tester, två kemiska som mäter syra- och peroxidvärden och sedan ett smaktest. Utifrån resultatet avgörs om oljan kan klassas som virgin eller extra virgin, vilket även avgör hur mycket odlaren får för sin skörd.

Under de tio år som företaget funnits så har andelen olja som klassas som extra virgin stigit, hon berättar att odlarna har lärt sig skördemetoder som behåller oliverna intakta, för ”samma träd kan ge den bästa och den sämsta oljan. Kvaliteten beror på hur man plockar oliverna och pressar och förvarar oljan”.

Läs Livs reserapport om hela besöket:
PDF: Reserapport 4 Liv Södahl En fråga om land och vatten
Webbsida: https://foljeslagarprogrammet.se/reserapport/en-fraga-om-land-och-vatten/

Genom Ekumeniska följeslagarprogrammet stödjer människor från olika delar av världen israeler och palestinier som arbetar för en rättvis fred. Kyrkornas Världsråd driver det internationella projektet: Ecumenical Accompaniment Programme in Palestine and Israel (EAPPI). Initiativet till projektet togs efter en förfrågan från kyrkoledare i Jerusalem. Programmet syftar till att genom internationell närvaro dämpa våldet, ge hopp om att en fredlig lösning är möjlig, främja respekten för folkrätten och öka omvärldens medvetenhet om ockupationens konsekvenser för israeler och palestinier. Kring den svenska delen i projektet, kallad SEAPPI, har ett tiotal kyrkor och kyrkorelaterade organisationer slutit upp med Sveriges kristna råd som huvudman.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page
  • Följ oss

    social_facebook_box_blue
    twitter ikon