Inköpsguide

Vi har tagit fram en inköpsguide för kyrkor och församlingar med exempel på många av de Fairtrade-märkta produkter och andra rättvist handlade produkter som finns på den svenska marknaden. Guiden är tänkt att fungera som en inspiration vid inköp och inkluderar flera produktkategorier och varumärken som ni kan titta efter i butiker och hos grossister.

Guiden är inte heltäckande utan har med en del av dagens breda utbud och några av de grossister som finns idag. Leta därför gärna efter fler produkter och varumärken än de som nämns och sök gärna hos fler butiker och grossister. Många av de varumärken som listas i guiden har en mängd olika sorter och smaker inom samma produktkategori, så leta gärna efter den sort av exempelvis kaffe och te som passar er bäst. Letar ni efter någon specifik produkt som inte finns med i guiden? Gör gärna en egen sökning i Fairtrade Sveriges produktdatabas.

Produkterna i den här inköpsguiden avgränsas, om inget annat anges, till sådana som ofta går att hitta i vanliga livsmedelsbutiker eller kan beställas från North and South, IM Fair Trade, Sackeus, The House of Fair Trade och Martin & Servera. För några produktkategorier finns andra inköpsställen och dessa anges vid de specifika produkterna.

Vi reserverar oss för eventuella felaktigheter då produkter kan ha utgått och tillkommit. Tidsstämpeln på inköpsguiden är 20160218. Vi uppdaterar guiden en gång per år.

Här laddar du ner guiden i PDF-format: Inköpsguide Kyrka för Fairtrade

Symboler att leta efter när ni handlar:

FairtradeFairtrade

Varje gång du väljer Fairtrade-märkt bidrar du till att odlare och anställda kan förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Fairtrade är en oberoende produktcertifiering med kriterier för ekonomisk, social och miljömässig hållbar utveckling i länder med utbredd fattigdom.

 

 • Odlare och anställda får förbättrade ekonomiska villkor
  • Fairtrade-premier till investeringar i lokalsamhälle och verksamhet
  • Barnarbete och diskriminering motverkas
  • Demokratiutveckling och organisationsrätt främjas
  • Miljöhänsyn och ekologisk produktion främjas

Läs mer på www.fairtrade.se

WFTOs produktmarkning

WFTO

World Fair Trade Organization (WFTO)  har en märkning av rättvist handlade varor, exempelvis hantverk och textilier. WFTO  är en global medlemsorganisation för aktörer som arbetar inom rättvishandels-kedjan. Medlemskapet i WFTO innebär att hela organisationen förbinder sig att följa WFTO:s 10 principer för Fair Trade.

 

WFTO:s tio principer för Fair Trade:

 1. Bättre möjligheter för marginaliserade producenter
 2. Transparent och demokratisk organisation.
 3. Handel med socialt, ekonomiskt och miljömässigt ansvar.
 4. Rättvist pris och rättvis betalning
 5. Inget barnarbete eller tvångsarbete
 6. Icke-diskriminering, jämställdhet och fackliga rättigheter
 7. Goda arbetsförhållanden
 8. Kapacitetsbyggande

9.Ökad medvetenhet om Fair Trade

 1. Miljöhänsyn

Läs mer på www.fairtradeorg.se eller www.wfto.com

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page
 • Följ oss

  social_facebook_box_blue
  twitter ikon