Tips på aktiviteter

Här nedan kan du hämta inspiration från de många olika initiativ och aktiviteter som diplomerade Kyrka för Fairtrade-församlingar har gjort för att öka kunskapen och engagemanget för Fairtrade och rättvis handel i sin församling och närsamhälle. Exemplen nedan är hämtade direkt från de svar som församlingarna själva har gett i enkäten för årsuppföljningen av deras arbete under 2016.

Du kan också hitta tips på aktiviteter i Fairtrades aktivtetsbank, här >>

Här kommer tre exempel på vad de i Immanuelskyrkan Örebro gör som har med vårt Fairtrade-arbete att göra:
På kyldörrarna i vår kök har vi planscher som berättar ex. på vad man bör handla i vår närbutik när man gör inköp till kyrkan.
– När någon ska uppmärksammas ger vi en Fairtrade-gåva. Avtackning, medverkan, examen eller uppmuntran. Finns ett lager med Fairtrade-gåvor på expeditionen.
– Vi har märkt termosar som vi serverar kaffe ur med ”RÄTTVIST” kaffe.

Vi anordnade en biokväll på en lokal biograf. Vi visade filmen ”The dark side of chocolate” för att belysa problematiken inom kakaobranschen. Kvällen startade med mingel då vi bjöd på Fairtrade-märkt choklad och andra Fairtrade-märkta godsaker. Sedan visades filmen och kvällen avrundades med en liten diskussion/frågestund. En mycket trevlig och lyckad kväll!

Vi bjöd in till Earth Hour-mässa med Fairtrade-fika efteråt 

Föreläsningar samt försäljningar 

Vi haft utställning om Fairtrade och tipspromenad 

 Vi har uppmärksammat FairTtrade bland annat under fokusveckorna, som vi dessutom avslutade med att bli diplomerade enligt Kyrka för Fairtrade. Vi tillhandahåller alltid viss information om Fairtrade som våra besökare kan ta del av när det känner för detta.  

 Till gospelfestival i Fagerås 2016 tiggde vi Fairtrade-bananer  från handlare i Kils kommun, som sedan delades ut av Fairtrade bananklädda tonåringar. Samtidigt samlades det in pengar till Världens barn. Vi har också haft försäljning av Fairtrade-varor på arbetsplats.  

Vi hade en utåtriktad satsning där vi bjöd på Fairtrade-kaffe och kakor samt delgav skriftlig och muntlig info om Fairtrade och rättvis handel samt hade demo-produkter som visades.  

Vi fick de två stora tidningarna att skriva om vår diplomering med ordentliga reportage och bild.  

Vi har haft information i samband med några samlingar där vi vet att det kommer en del människor utifrån som julmarknad och Taco-kvällar 

Vi har öppnat ett Fairtrade-café 

Vi bad Smålandstidningen komma och skriva om Fairtrade när vi hade Fairtradecafé på stora Fairtrade-fikadagen. Det blev en artikel i tidningen och ett webTV- inslag med en intervju av mig på deras hemsida. Vi hade också info på högstadieskolan.  

Vi pratar om det överallt 

Vi försöker på olika sätt prata och informera i våra grupper och på församlingskvällar om vad Fairtrade betyder.  

Vi sålde fika och Fairtrade-varor samt informerade om Fairtrade på internationella kvinnodagen i Cupolen i Värnamo. Vi hade extraöppet i Rättvist butik och café under Earth Hour då vi informerade lite extra om Fairtrade och bjöd på Earth Hour-bakelse. Vi bjöd in till Fairtrade-fika med biskopen. Vi inventerade vilka av bensinstationerna i Värnamo som serverar Fairtrade-kaffe (det visade sig vara allihop!!). Vi sålde Fairtrade-varor och informerade om Fairtrade under Värnamodagarna. Vi sålde Fairtrade-varor och informerade om Fairtrade under skördemarknaden i Apladalen. Vi hade med en vinst i Värnamo Citys adventskalender, som vinnaren fick hämta upp i Rättvist butik och café.  

Vi deltog på kommunens dag om hållbar livsstil ”framtidsdagen” där vi hade en föreläsning om vårt arbete med Fairtrade. Vi har även sålt Fairtrade-varor och delat ut informationsbroschyrer på stora evenemang som Vårgårda mässan, framtidsdagen, cykelfesten, Vårgårda marknad samt under julskyltningssöndagen.  

Vi serverar Fairtrade-kaffe och jobbar med påverkan på handlare genom att efterfråga Fairtrade-varor och vi har enFairtrade- utställning 

Vi besökte olika matställen i pastoratet och uppmuntrade till Fairtrade-kaffe efter lunch. Många har automater och har tecknat kontrakt, men vi väcker frågan varje år i samband med det årliga fikat.  

Försäljning av Fair Trade-produkter vid hembesök.  

Sitter i Karlstads Fairtrade City styrgrupp. Med dem har vi gjort någon aktivitet som en del av deras satsning.  

Medverkat vid olika offentliga arrangemang som kyrka, och då alltid skyltat med att det är Fairtrade-kaffe som vi bjuder på.  

Vi serverar Fairtrade-kaffe, -te och kaka på stationen, med info om Fairtrade och i banankostym 

Öppen aktivitet med quiz under Fairtrade challenge. Fokus var på nya Fairtrade-produkter så som olivolja och oliver. VI har även spridit information och kampanjer i sociala medier 

Vi lyfte Fairtrade under Kyrkornas globala vecka.

I samband med Kyrkornas globala vecka besökte jag en skola och spelade Banana – splitspelet med två skolklasser. Vi har även bjudit in olika företag, kommunens anställda och privatpersoner på Fairtrade-fika på Fairtrade Challenge.  

Deltagit i alla event som anordnats, t.ex. stora fikadagen. Vi har även varit med på stan här i Säter när det varit någon aktivitet.

I den ekumeniska sekond hand affären och på skolans klassfotboll har det serverats Fairtrade-märkt fika och Bananen har visat sig!  

Församlingen sålde Fairtrade-produkter och informerade om Fairtrade på den stora fotbollscupen (UNT-cupen) i början av juni dit många hundra människor kom.  

Vi skriver någon gång i det lokala byabladet, vi försöker på årsmöten få föreningarna att besluta om att handla Fairtrade, vi har haft arrangemang om Fairtrade-olivolja.  

Vi har funnits med vid bl.a. Skövde matfestival där vi bjudit på Fairtrade-kaffe, sålt Fairtrade-produkter samt pratat Fairtrade.  

Vi bjöd på Fairtrade- kaffe, -bananer och -choklad i samband med landslagets fotbollsskola i vårt område.  

Vi har arrangerat Faitrade-evenemang vid fotbollskolorna på sommaren och visning av vår Fair Trade-bord där vi dukar upp vanliga varor man själv kan välja i mataffären. Vi har varit med på stora fikadagen förstås med evenemang både internt i verksamheten och riktat mot allmänheten 

Vi affischerade och bjöd in till Fairtrade-fika under Fairtrade Challenge.  

Vi har gjort massor. Fairtrade fika, påverkan via Facebook, haft tipsfrågor, försäljning mm 

Vi har alltid en pågående diskussion med ICA- handlaren på orten och vi har en egen liten Fairtrade bod här i församlingshemmet.  

Vi har spridit information under våra marknader då det kommer mycket folk på besök och då vi har försäljning av Fair Trade varor och ett lotteri av det samma.  

Stått vid affärer och informerat och bjudit på smakprov.  

Vi hade ett öppet fika under Fairtrade Challenge 

Vi har bl.a. haft Fairtrade-teprovning och Fairtrade information.  

Fairtrade Challange är ett återkommande evenemang hos oss. Vi sprider då information vid peneltågstationer, delar ut Fairtrade-kaffe och liten chokladbit i morgonrusning och schyssta bananer på eftermiddagen.  

Vi har en Fairtrade kiosk och samarbetar med Lerums kommun 

Vi syntes och hördes vid ett stadslopp i Lund som sammanföll med Word Fairtrade Day och hade information på en temavecka i Lund med gator avstängda för biltrafik.  

Vi har haft Fairtrade-kaffeservering och information på torget utanför kyrkan där många människor passerar.  

 Vi har informerat om vårt öppnande av Fair Trade-shopen lite överallt och varit på gammeldagsjultorg och sålt Fair Trade-varor.  

Vi deltog i Faritrade-fikat och har information på kyrktorget 

Vi har haft Fairtrade försäljning på Getterögården och deltagit i Fair Trade Challenge 

Vi har haft tipspromenad och information.

Vi sålde Fairtrade rosor på Alla Hjärtans dag på ICA.  

Församlingarna var med och arrangerade Global textil i samarbete med Skara och Göteborgs stift och Högskolan. En dag om vår värld genom textilfilter. På Kretsloppsdagen fanns församlingarna med på stan och informerade om Fairtrade. I Gustav Adolfs kyrka arrangerades:” Kan fotboll förändra världen?” av Globala Borås i samverkan med IF Elfsborg, Futebol da forca och Svenska kyrkan.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page
  • Följ oss

    social_facebook_box_blue
    twitter ikon