Största Fairtrade-fikat någonsin

Tack för att du var med och deltog i årets Fairtrade Challenge som blev den största Fairtrade-fikan någonsin med över 650 000 fikadeltagare!

Karin Wiborn fika 16 oktober
Karin Wiborn, generalsekreterare för Sveriges kristna råd, talar när Ekumeniska centret i Alvik fikar och firar hundra diplomerade församlingar.

I torsdags den 16/10 gick fikautmaningen Fairtrade Challenge av stapeln, med rekordmånga deltagare över hela landet som samlades för att fika Fairtrade-märkt. Fikautmaningen visar hur var och en på ett enkelt sätt, genom att välja Fairtrade-märkta produkter, kan bidra till att bekämpa fattigdom. Den allra största fikapausen stod Kommunal för, som samlade över 135 000 deltagare.

Laget Kyrkor för Fairtrade slutade på plats 7 på topplistan över fikalag med 20 537 deltagare! Detta är ett överlägset rekord för kyrkornas fikapauser i Fairtrade Challenge.

Tack vare ert engagemang gör vi skillnad för de människor som producerar våra varor.

På Fairtrade Challenge i torsdags diplomerades Redbergskyrkan, Equmeniakyrkan, region väst, som den hundrade församlingen.

Söndagen efter, den 19 oktober blev antalet Kyrka för Fairtrade-församlingar 102 när Hortlax församling, Svenska kyrkan, Luleå stift och Moheda Missionsförsamling, Equmeniakyrkan, Region Öst, diplomerades i sina respektive gudstjänster.

Värmdö församling blev den sjätte församlingen i år

Den 26 maj 2019 på Bönsöndagen diplomerades Värmdö församlingen. Arbetet med att konsumera hållbart och i stor utsträckning köpa Fairtrade och skapa opinion för detta i våra egna grupper och i församlingen i stort har funnits under många år i vår församling.

Nu är vi diplomerade och det sporrar oss att gå vidare och utveckla detta arbete.

Under Fairtrade Challenge veckan fikade vi Fairtrade i många av församlingens olika grupper och arbetslag.

På diplomeringssöndagen kom Per Söderberg till oss i vårt vackra Sjöliden kapell.

Vi firade en miljögudstjänst med en speciell agenda, där texter, böner och musik riktades in mot hållbarhet och miljö. Profeten Jeremias ord: Jag skall ge er en framtid och ett hopp genomsyrade gudstjänsten. Vi planterade bönor som symbolhandling i samband med förbönen, för livet, för hoppet och för tron på att Gud ger oss kraft att kämpa för människor som lever och arbetar under svåra och farliga förhållanden och som symbol för att Gud ger livskraft hur våra liv än ser ut.

Per Söderberg höll ett bra och uppmuntrande diplomeringstal och belyste på samma gång nödvändigheten av att vi alla kämpar för en bättre värld och att varje aktiv handling och bön gör skillnad.

Kyrkoherden höll ett kort tacktal och belyste församlingens breda miljöarbete.

Efter gudstjänsten Fairtrade-fikade vi.

Vi fick en jättefin diplomeringsdag.

Tack!

Kategorised som Okategoriserade

Välj kläder som värnar mänskliga rättigheter

Debattartikeln sätter ljuset på de svåra arbetsförhållandena som råder för textilarbetare. Dessutom tjänar anställda på bomullsplantager och textilarbetare så lite att de ofta inte kan försörja sina familjer.

Som konsumenter har vi makt att förändra, både i världshandeln och i specifika branscher såsom bomulls- och textilindustrin. Genom att välja kläder som respekterar mänskliga rättigheter gör vi skillnad. Som kristna har vi ett särskilt ansvar att värna mänskliga rättigheter och att stå upp mot alla former av förtryck och orättvisor. Tro och handling hänger ihop, och här har vi möjlighet att visa på handlingskraft.

Oavsett om vi är anställda eller ideellt engagerade i kyrkan så kan vi göra skillnad när vi köper bomullskläder. Som präst, pastor, eller diakon kan du välja en präst-, pastor- eller diakonskjorta i Fairtrade-certifierad bomull. Som förtroendevald eller engagerad kan du påverka din församling och ditt samfund att köpa in profilkläder som innehåller Fairtrade-certifierad bomull. Vi kan alla välja Fairtrade när vi handlar bomullskläder!

Genom att välja Fairtrade kan vi tillsammans verka för att odlare och anställda runt om i världen får anständiga arbetsvillkor och bättre liv. Samtidigt är det ett konkret sätt för oss bidra till de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030.

Läsa hela artikeln här:

Kategorised som Okategoriserade

Diplomering i Sundborn

I söndags 7 april fick vi ännu en diplomerad församling – Sundborn församling i Västerås stift, Svenska kyrkan. Diplomeringen ägde rum under gudstjänsten i Sundborns kyrka. På bilden ser vi Kyrka för Fairtrades diplomerare Jimmy Nilsson lämna över diplomet till en representant för kyrkorådet.

Kategorised som Diplomerad församling

Anta utmaningen – Fairtrade Challenge 2019

Fairtrade Challenge 2019 har temat Anta utmaningen. Ju fler vi blir som fikar Fairtrade, desto större skillnad gör vi för de människor som odlar och producerar våra råvaror.  Samla dina vänner, dina arbetskollegor eller klasskamrater. Arrangera Fairtrade-fika i församlingen i samband med kyrkkaffet 12 maj. Anta utmaningen och anmäl ditt lag till laget  Kyrkor för Fairtrade som redan finns på kampanjens hemsida. Där hittar du också mer information, tips på material och aktiviteter.

Kategorised som Fairtrade Challenge, Okategoriserade

Hemsjö församling är diplomerad

Nu har vi fått ytterligare en församling som diplomerats – Hemsjö församling i Skara stift. Diplomet överlämnades i samband med en familjegudstjänst den 10 mars. Efter gudstjänsten serverades kyrkkorv med Fairtrade-kladdkake-muffins med grädde och banan.

Diplomerare Birgit Kullensjö från Vårgårda överlämnar Kyrka för Fairtrade-diplomet till Stina Svenningsson, Hemsjö församling

Kategorised som Diplomerad församling, Okategoriserade