Största Fairtrade-fikat någonsin

Tack för att du var med och deltog i årets Fairtrade Challenge som blev den största Fairtrade-fikan någonsin med över 650 000 fikadeltagare!

Karin Wiborn fika 16 oktober
Karin Wiborn, generalsekreterare för Sveriges kristna råd, talar när Ekumeniska centret i Alvik fikar och firar hundra diplomerade församlingar.

 

I torsdags den 16/10 gick fikautmaningen Fairtrade Challenge av stapeln, med rekordmånga deltagare över hela landet som samlades för att fika Fairtrade-märkt. Fikautmaningen visar hur var och en på ett enkelt sätt, genom att välja Fairtrade-märkta produkter, kan bidra till att bekämpa fattigdom. Den allra största fikapausen stod Kommunal för, som samlade över 135 000 deltagare.

Laget Kyrkor för Fairtrade slutade på plats 7 på topplistan över fikalag med 20 537 deltagare! Detta är ett överlägset rekord för kyrkornas fikapauser i Fairtrade Challenge.

Tack vare ert engagemang gör vi skillnad för de människor som producerar våra varor.

På Fairtrade Challenge i torsdags diplomerades Redbergskyrkan, Equmeniakyrkan, region väst, som den hundrade församlingen.

Söndagen efter, den 19 oktober blev antalet Kyrka för Fairtrade-församlingar 102 när Hortlax församling, Svenska kyrkan, Luleå stift och Moheda Missionsförsamling, Equmeniakyrkan, Region Öst, diplomerades i sina respektive gudstjänster.

 

Grattis Hyllie Park Kyrkan!

Foto: Arne Mörnerud

En familjär stämning och varm sammanhållning råder i Hyllie Park Kyrkan i Malmö, alla känner varandra och tar i hand eller ger en kram när man möts, innan dagens gudstjänst börjar.

Under dagens gudstjänst för alla åldrar, bjuds det på musik och sång, både på svenska, thai och engelska, vilket  blandas med tre olika dramastycken där församlingen och barnen får lära sig om Tro, Hopp och Kärlek.

Kyrkans pastor representerar farmor i dramapjäsen och bjuder på en avslutande svänging sång som rimmar i takt med modern rap. Diakonirådet är på plats och mottar angenämt dagen till ära, sitt diplom för Kyrka för Fairtrade.

Hyllie Park Kyrkan har fördelen att kunna samverka för Fairtrade tillsammans med hela sin verksamhet genom förskola, grundskola, folkhögskola och äldreboende.

Vi önskar Hyllie Park Kyrkan i Malmö stort lycka till med Kyrka för Fairtrade framöver.

Maria Wilhelms och Susanna Zeller

Foto: Arne Mörnerud

Kategorised som Okategoriserade

Missuppfattningar i kritik mot Fairtrade och Fairtrade Citys

En vanlig missuppfattning är att man stödjer LO om man handlar Fairtrade-märkta varor. Detta stämmer inte. De nationella Fairtrade-organisationerna är uppbyggda på olika sätt i olika länder. Just i Sverige är Fairtrade uppdelat i en förening och ett bolag. Fairtrade Sverige AB licensierar Fairtrade-märket till företag vars produkter är certifierade i enlighet med internationella Fairtrade-kriterier. Fairtrade Sverige AB ägs till 50 % av LO och 50 % av Svenska kyrkan.

Att Fairtrade i Sverige rent juridiskt är uppdelat i en förening och ett bolag har sin bakgrund i att det tog tid innan försäljningen av dåvarande Rättvisemärkta produkter kom igång. En nedläggning av Rättvisemärkt var nära förestående. Då ansåg LO och Svenska kyrkan att denna form av fattigdomsbekämpning genom handel var så pass viktig att de gick in som ägare för bolaget och sköt till resurser. Sedan dess är Fairtrade Sverige uppdelat på det sätt vi är idag. Bolaget har inte fått något bidrag från ägarna under de senaste 5 åren.

Det överskott som Fairtrade Sverige AB genererar återinvesteras i verksamheten, genom bidrag till Fairtrade International, för exempelvis utveckling av nya kriterier och producentstöd, och genom sänkta licensavgifter. Ägarna LO och Svenska Kyrkan har aldrig plockat ut någon vinst.

Föreningen för Fairtrade Sverige har ett 40-tal medlemsorganisationer som alla står bakom Fairtrades värderingar som handlar om att mänskliga rättigheter inte ska kränkas i produktionen av de varor som vi konsumerar. Bland Fairtrades medlemsorganisationer finns en bredd av fackförbund, skolor, studieförbund och intresseorganisationer. En av alla dessa medlemsorganisationer är LO.

Tidigare kritik och hur den har bemötts kan du hitta här >>

Skriv under för att stödja Fairtrade City-sammarbetet här >>

Kategorised som Okategoriserade

Kyrka för Fairtrade fortsätter att stötta församlingar i sitt arbete för rättvis handel!

Ekumeniskt
Kyrka för Fairtrade är och förblir en ekumenisk diplomering för församlingar som engagerar sig för rättvis handel och etisk konsumtion. Kyrka för Fairtrade kommer att fortsätta hjälpa och stötta församlingar i sitt engagemang för rättvis handel både innan och efter diplomeringen.

Tvåårsperiod
Svenska kyrkan kommer att ta över ansvaret för Kyrka för Fairtrade under en tvåårsperiod. Verksamheten kommer att fortsätta som vanligt och inga större skillnader kommer att märkas utåt. Detaljer kring uppenbara förändringar så som fakturering av årsavgiften och ny kontaktperson kommer vid senare tillfälle. Under denna period kommer arbets- och styrgruppen för Kyrka för Fairtrade att titta på vilket sätt verksamheten kan utvecklas och undersöka en mer långsiktig lösning.

Styrgrupp och arbetsgrupp
Styrgruppen för Kyrka för Fairtrade består av representanter från Equmeniakyrkan, Frälsningsarmén, föreningen Fairtrade Sverige, Svenska kyrkan och Svenska kyrkans Unga samt Sveriges kristna råd (fram till årsskiftet).

Arbetsgruppen består av representanter från Equmenia, Frälsningsarméns Ungdomsförbund, föreningen Fairtrade Sverige, Organisationen Fair Trade Återförsäljarna, Svenska kyrkan och Svenska kyrkans Unga samt Sveriges kristna råd (fram till årsskiftet).

Inbjudan om att vara med och delta i styrgruppen eller arbetsgruppen har gått ut till alla medlemskyrkor inom Sveriges kristna råd.

Alla är välkomna
Församlingar från alla samfund är varmt välkomna att ansöka om diplomeringen och engagera sig för en rättvis värld tillsammans med oss!

 

Kategorised som Okategoriserade

Äntligen Kyrka för Fairtrade diplom!

Leksand Djura Siljansnäs pastorat verkar på olika sätt för att väcka kunskap om etisk konsumtion och rättvishandel i samband med kyrkoårers kampanjer. I församlingshemmen har skåp med Fair Trade produkter stått öppna som små mini butiker. Under en period I Leksands församling växte detta skåp till en hel vägg inne i församlingshemmets ”kyrkis-lokaler” där besökare, ofta småbarnsföräldrar, kunde botanisera bland det breda utbudet av rättvist märkta varor.

Annika Hastegård var en av eldsjälarna för församlingens arbete med rättvishandel innan hon gick i pension. Denna söndag hon är särskilt inbjuden att medverka under gudstjänsten. ”Det är verkligen roligt att vi har kommit så långt och blir diplomerade”, säger hon och ler stort. Fairtrade är definitivt här för att stanna i pastoratets gemensamma arbete.

”De första kristna var noga med att fördela egendomar och mat på ett rättvist sätt och vi, här i Leksand, får fortsätta att verka för rättvis handel genom att använda och köpa varor som uppfyller kraven för rättvis handel, eller Fairtrade… ” säger, diakon Liss Anna Holmdahl i inledningen till söndagens temamässa för Fairtrade i Leksands kyrka.

Barnen Moa och Ebbe från Djura församling får det stora uppdraget under gudstjänsten att motta Kyrka för Fairtrade diplomet av Britt Thuresson, från Falu Kristine församling som diplomerades till Kyrka för Fairtrade 2013, utsedd av Sveriges kristna råd att diplomera pastoratet pga sitt engagemang och för att stärka nätverket mellan diplomerade församlingar.

I kyrkans vapenhus står en vikvägg med teckningar av barnen från Måndagskulgruppen i Siljansnäs församling och från Djura skola. Bananer som badar, färdas med båt och flyg och med resväskor vittnar om pedagogernas gemensamma krafter att sprida kunskap om och kring rättvis handel och etisk konsumtion i våra församlingar.

”Fairtrade behövs som ett ljus, som en blåslampa mot ett hänsynslöst utnyttjande av både arbetskraft och jorden, skogen, haven. Jesus är skarp idag och varnar oss för att tjäna och fastna i klorna på rikedomens Gud, Mammon.” säger prästen John Sund under dagens predikan.

Efter gudstjänsten myllrar vapenhuset av liv kring ett bord där Fairtrade-kaffe, tvål och choklad står uppdukat till försäljning. I kyrkans annex där man samlas för gemenskap har fler bananteckningar kommit upp på kylskåpet som barnen skapat under söndagenspysselstund tidigare. Britt Thuresson berättar för de församlade vid kaffet om Fairtrade och hur det börjande – som en folkrörelse för en rättvisare värld. Och visst smakar både kyrkkaffet och chokladen bättre när man vet att det producerats och sålts under schyssta handelsförhållanden.

Kategorised som Okategoriserade

Schysst frukost för en mer rättvis värld!

Höstkampanjen är en kampanj som du kan använda och jobba brett med. Det är ett utmärkt tillfälle att lyfta Fairtrade och rättvis handel i ditt sammanhang – i den befintliga verksamheten eller om du vill arrangera något nytt!

Konceptet för årets kampanj är ”Schysst frukost”. Varför inte bjuda in till en schysst frukost i samband med morgonbönen eller ordna ett frukostseminarium? Eller kanske bjuda in till frukost före söndagsgudstjänsten eller kanske en ”kvälls-frukost” i samband med någon av församlingens kvällsaktiviteter?

 

Tipsen och verktygen kan användas i församlingen lika väl som i medlemsorganisationer eller annat, oavsett vad det står för rubrik. Ta en titt och se vad som kan passa i ditt sammanhang! Kanske vill ni göra något tillsammans med andra församlingar på din ort eller tillsammans med kommunen eller någon organisation?

Åtta av tio svenskar uppger att de äter frukost varje dag, och för många är frukosten det viktigaste målet på dagen. Då är det viktigt att den är schysst. För dig är en schysst frukost en bra start på dagen – för odlaren kan den vara ett sätt att ta sig ur fattigdom. Därför sätter vi nu frukosten i fokus.

Det börjar med en schysst frukost. Det börjar med Fairtrade.

Kategorised som Okategoriserade
  • Följ oss

    social_facebook_box_blue
    twitter ikon