Största Fairtrade-fikat någonsin

Tack för att du var med och deltog i årets Fairtrade Challenge som blev den största Fairtrade-fikan någonsin med över 650 000 fikadeltagare!

Karin Wiborn fika 16 oktober
Karin Wiborn, generalsekreterare för Sveriges kristna råd, talar när Ekumeniska centret i Alvik fikar och firar hundra diplomerade församlingar.

I torsdags den 16/10 gick fikautmaningen Fairtrade Challenge av stapeln, med rekordmånga deltagare över hela landet som samlades för att fika Fairtrade-märkt. Fikautmaningen visar hur var och en på ett enkelt sätt, genom att välja Fairtrade-märkta produkter, kan bidra till att bekämpa fattigdom. Den allra största fikapausen stod Kommunal för, som samlade över 135 000 deltagare.

Laget Kyrkor för Fairtrade slutade på plats 7 på topplistan över fikalag med 20 537 deltagare! Detta är ett överlägset rekord för kyrkornas fikapauser i Fairtrade Challenge.

Tack vare ert engagemang gör vi skillnad för de människor som producerar våra varor.

På Fairtrade Challenge i torsdags diplomerades Redbergskyrkan, Equmeniakyrkan, region väst, som den hundrade församlingen.

Söndagen efter, den 19 oktober blev antalet Kyrka för Fairtrade-församlingar 102 när Hortlax församling, Svenska kyrkan, Luleå stift och Moheda Missionsförsamling, Equmeniakyrkan, Region Öst, diplomerades i sina respektive gudstjänster.

Hemsjö församling är diplomerad

Nu har vi fått ytterligare en församling som diplomerats – Hemsjö församling i Skara stift. Diplomet överlämnades i samband med en familjegudstjänst den 10 mars. Efter gudstjänsten serverades kyrkkorv med Fairtrade-kladdkake-muffins med grädde och banan.

Diplomerare Birgit Kullensjö från Vårgårda överlämnar Kyrka för Fairtrade-diplomet till Stina Svenningsson, Hemsjö församling

Kategorised som Okategoriserade

Dalarö-Ornö-Utö blev först i år

Dalarö-Ornö-Utö församling i Stockholms stift blev först i år med att  diplomeras till Kyrka för Fairtrade! Diplomeringen skedde 3 mars vid  gudstjänsten i Dalarö kyrka. Anita Elweskiöld, kommunister i Västerleds församling, överlämnade Kyrka för Fairtrade-diplomet och höll tal till församlingen. I samband med diplomeringen gjordes en extra satsning på försäljning av Fairtrade-produkter. Vad passar bättre än att vid detta tillfälle bjuda på semlor bakade på Fairtrade-märkta ingredienser. Kyrka för Fairtrade önskar er lycka till i det fortsatta arbetet för rättvis handel!

Välkommen Birgitta!

Jag (till vänster i bilden) tackar nu för mig och välkomnar Kyrka för Fairtrades nya koordinator, Birgitta Rosén (till höger). Från och med nu och ett par år framåt koordineras Kyrka för Fairtrade av Svenska kyrkan, på avdelningen Svenska kyrkans internationella arbete.

> Läs mer här

Kyrka för Fairtrade är fortfarande ett ekumeniskt initiativ, där alla kyrkor och församlingar är välkomna att delta i arbetet för rättvis handel, komma med frågor, ansöka om diplomering och dela med sig av tips!

Med önskan om frid och hopp i arbetet för en rättvis värld!
– Elisabeth

> Kontakta Birgitta

Kategorised som Okategoriserade

Grattis Hyllie Park Kyrkan!

Foto: Arne Mörnerud

En familjär stämning och varm sammanhållning råder i Hyllie Park Kyrkan i Malmö, alla känner varandra och tar i hand eller ger en kram när man möts, innan dagens gudstjänst börjar.

Under dagens gudstjänst för alla åldrar, bjuds det på musik och sång, både på svenska, thai och engelska, vilket  blandas med tre olika dramastycken där församlingen och barnen får lära sig om Tro, Hopp och Kärlek.

Kyrkans pastor representerar farmor i dramapjäsen och bjuder på en avslutande svänging sång som rimmar i takt med modern rap. Diakonirådet är på plats och mottar angenämt dagen till ära, sitt diplom för Kyrka för Fairtrade.

Hyllie Park Kyrkan har fördelen att kunna samverka för Fairtrade tillsammans med hela sin verksamhet genom förskola, grundskola, folkhögskola och äldreboende.

Vi önskar Hyllie Park Kyrkan i Malmö stort lycka till med Kyrka för Fairtrade framöver.

Maria Wilhelms och Susanna Zeller

Foto: Arne Mörnerud

Missuppfattningar i kritik mot Fairtrade och Fairtrade Citys

En vanlig missuppfattning är att man stödjer LO om man handlar Fairtrade-märkta varor. Detta stämmer inte. De nationella Fairtrade-organisationerna är uppbyggda på olika sätt i olika länder. Just i Sverige är Fairtrade uppdelat i en förening och ett bolag. Fairtrade Sverige AB licensierar Fairtrade-märket till företag vars produkter är certifierade i enlighet med internationella Fairtrade-kriterier. Fairtrade Sverige AB ägs till 50 % av LO och 50 % av Svenska kyrkan.

Att Fairtrade i Sverige rent juridiskt är uppdelat i en förening och ett bolag har sin bakgrund i att det tog tid innan försäljningen av dåvarande Rättvisemärkta produkter kom igång. En nedläggning av Rättvisemärkt var nära förestående. Då ansåg LO och Svenska kyrkan att denna form av fattigdomsbekämpning genom handel var så pass viktig att de gick in som ägare för bolaget och sköt till resurser. Sedan dess är Fairtrade Sverige uppdelat på det sätt vi är idag. Bolaget har inte fått något bidrag från ägarna under de senaste 5 åren.

Det överskott som Fairtrade Sverige AB genererar återinvesteras i verksamheten, genom bidrag till Fairtrade International, för exempelvis utveckling av nya kriterier och producentstöd, och genom sänkta licensavgifter. Ägarna LO och Svenska Kyrkan har aldrig plockat ut någon vinst.

Föreningen för Fairtrade Sverige har ett 40-tal medlemsorganisationer som alla står bakom Fairtrades värderingar som handlar om att mänskliga rättigheter inte ska kränkas i produktionen av de varor som vi konsumerar. Bland Fairtrades medlemsorganisationer finns en bredd av fackförbund, skolor, studieförbund och intresseorganisationer. En av alla dessa medlemsorganisationer är LO.

Tidigare kritik och hur den har bemötts kan du hitta här >>

Skriv under för att stödja Fairtrade City-sammarbetet här >>