Hej omtanke!

Kommer du ge bort en ros till någon på alla hjärtans dag? Glöm inte bort att välja den med omsorg. Rapporterna om arbetssituationen för de som odlar våra rosor rimmar illa med den glädje som blommorna skänker oss och den omtanke de ska symbolisera.

Hej omtanke!Bara i Sverige köper vi runt fyra miljoner rosor i samband med alla hjärtans dag. En stor del av rosorna kommer från Kenya, Etiopien, Colombia och Ecuador.Arbetet ger viktiga arbetstillfällen för de många kvinnor som är anställda på blomsterplantagen, men arbetssituationen inom blomsterindustrin är ingen dans på rosor.

Många församlingar köper blommor för utsmyckning kyrko- och församlingslokaler. Blommorna finns på altarbordet för att berätta om skapelsens skönhet och rikedom. Fortfarande är det många som inte tänker närmare på hur blommorna har producerats. För ett solidariskt nattvardsbord bör vi inte använda blommor där produktionen har inneburit miljöföroreningar och utnyttjande av människor.

Allt fler har fått upp ögonen för Fairtrade-märkta rosor. Idag är en av fem rosor Fairtrade-märkta. När vi betalar lite mer för en Fairtrade-märkt produkt vet vi att de anställda på rosodlingarna får en tryggare arbetsplats då hantering av farliga kemikalier förbjuds eller kontrolleras, de anställda får utbildning och tillräckliga skyddskläder och all form av diskriminering är förbjuden. Dessutom får de genom sin försäljning en Fairtrade-premie som kan investeras i vattenförsörjning, en skola eller hälsovård.

Det finns fortfarande mycket kvar att göra. 80 procent av rosorna kommer fortfarande från odlingar där vi inte vet hur arbetsförhållanden varit. Men du kan vara med och påverka och ge odlare och anställda handlingskraft att förbättra sina arbets-och levnadsvillkor, både för sig själva och för sina familjer.

Välj din ros med omsorg när du själv köper den och var med och påverka din församling.

Fairtrade-märkta rosor från KenyaUppmuntra din florist att sälja mer Fairtrade-märkt. Ladda ner: Informationsblad Fairtrade-märkta blommor – till florist

Lär dig mer om Fairtrade-märkta blommor
Läs mer på Fairtrades hemsida.

Skriv en insändare till din lokaltidning
Vill ha förslag till din insändare? Maila till: eva-maria.munck@skr.org