Nedan på sidan kan du se vad som är på gång inom Kyrka för Fairtrade.

Välj kläder som värnar mänskliga rättigheter

Debattartikeln sätter ljuset på de svåra arbetsförhållandena som råder för textilarbetare. Dessutom tjänar anställda på bomullsplantager och textilarbetare så lite att de ofta inte kan försörja sina familjer.

Som konsumenter har vi makt att förändra, både i världshandeln och i specifika branscher såsom bomulls- och textilindustrin. Genom att välja kläder som respekterar mänskliga rättigheter gör vi skillnad. Som kristna har vi ett särskilt ansvar att värna mänskliga rättigheter och att stå upp mot alla former av förtryck och orättvisor. Tro och handling hänger ihop, och här har vi möjlighet att visa på handlingskraft.

Oavsett om vi är anställda eller ideellt engagerade i kyrkan så kan vi göra skillnad när vi köper bomullskläder. Som präst, pastor, eller diakon kan du välja en präst-, pastor- eller diakonskjorta i Fairtrade-certifierad bomull. Som förtroendevald eller engagerad kan du påverka din församling och ditt samfund att köpa in profilkläder som innehåller Fairtrade-certifierad bomull. Vi kan alla välja Fairtrade när vi handlar bomullskläder!

Genom att välja Fairtrade kan vi tillsammans verka för att odlare och anställda runt om i världen får anständiga arbetsvillkor och bättre liv. Samtidigt är det ett konkret sätt för oss bidra till de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030.

Läsa hela artikeln här:

Kategorised som Okategoriserade

Diplomering i Sundborn

I söndags 7 april fick vi ännu en diplomerad församling – Sundborn församling i Västerås stift, Svenska kyrkan. Diplomeringen ägde rum under gudstjänsten i Sundborns kyrka. På bilden ser vi Kyrka för Fairtrades diplomerare Jimmy Nilsson lämna över diplomet till en representant för kyrkorådet.

Kategorised som Diplomerad församling

Anta utmaningen – Fairtrade Challenge 2019

Fairtrade Challenge 2019 har temat Anta utmaningen. Ju fler vi blir som fikar Fairtrade, desto större skillnad gör vi för de människor som odlar och producerar våra råvaror.  Samla dina vänner, dina arbetskollegor eller klasskamrater. Arrangera Fairtrade-fika i församlingen i samband med kyrkkaffet 12 maj. Anta utmaningen och anmäl ditt lag till laget  Kyrkor för Fairtrade som redan finns på kampanjens hemsida. Där hittar du också mer information, tips på material och aktiviteter.

Kategorised som Fairtrade Challenge, Okategoriserade

Hemsjö församling är diplomerad

Nu har vi fått ytterligare en församling som diplomerats – Hemsjö församling i Skara stift. Diplomet överlämnades i samband med en familjegudstjänst den 10 mars. Efter gudstjänsten serverades kyrkkorv med Fairtrade-kladdkake-muffins med grädde och banan.

Diplomerare Birgit Kullensjö från Vårgårda överlämnar Kyrka för Fairtrade-diplomet till Stina Svenningsson, Hemsjö församling

Kategorised som Diplomerad församling, Okategoriserade

Dalarö-Ornö-Utö blev först i år

Dalarö-Ornö-Utö församling i Stockholms stift blev först i år med att  diplomeras till Kyrka för Fairtrade! Diplomeringen skedde 3 mars vid  gudstjänsten i Dalarö kyrka. Anita Elweskiöld, kommunister i Västerleds församling, överlämnade Kyrka för Fairtrade-diplomet och höll tal till församlingen. I samband med diplomeringen gjordes en extra satsning på försäljning av Fairtrade-produkter. Vad passar bättre än att vid detta tillfälle bjuda på semlor bakade på Fairtrade-märkta ingredienser. Kyrka för Fairtrade önskar er lycka till i det fortsatta arbetet för rättvis handel!

Kategorised som Diplomerad församling, Okategoriserade