Aktuellt

Nedan på sidan kan du se vad som är på gång inom Kyrka för Fairtrade.

Tillsammans för rättvis handel: välkommen till höstens digitala inspirationsträff

 

Även om diplomeringen Kyrka för Fairtrade fasas ut vet vi att engagemanget för hållbarhet, mänskliga rättigheter och en rättvis handel bara ökar bland församlingar i Sverige. På inspirationsträffen får ni helt enkelt – inspiration och konkreta tips om hur ni kan lyfta engagemanget vidare, samtidigt som vi stolt ser tillbaka på mer än 10 år med Kyrka för Fairtrade.

Inspirationsträffen riktar sig till alla församlingar som vill utveckla sitt engagemang för rättvis handel och vill få konkreta tips på hur ni kan gå tillväga, oavsett om ni har en lång historia som Kyrka för Fairtrade eller inte har kommit igång än.

Bjud gärna in kollegor eller engagerade från din egen eller andra församlingar!

Programmet i korthet:

  • 11 år med Kyrka för Fairtrade – ett digitalt firande! 
    Kyrka för Fairtades samordnare Live Brathovde Häll lotsar oss igenom en tillbakablick på kyrkornas roll i rättvis handel-rörelsen, med många guldkorn och inspirerande aktiviteter som Kyrka för Fairtrade-diplomerade församlingar har genomfört genom åren.
  • Varför Fairtrade? 
    Fairtrade Sveriges generalsekreterare Hewan Temesghen berättar om hur rättvis handel och hållbar utveckling hänger ihop. Vilken skillnad gör Fairtrade? Hur fungerar det? Vad är på gång för Fairtrade i Sverige och internationellt?
  • Vad nu? Konkreta sätt att utveckla engagemanget
    Låt dig inspireras av tips från Fairtrade Sveriges projektledare för engagemang, Jehna Al-Moushahidi som berättar om alla sätt församlingar, kyrkor och andra grupper kan bli involverade

 

 

Inspirationsträff 5 november

Anmäl dig här till höstens digitala inspirationsträff! Du får länk till träffen några dagar innan och en påminnelse två timmar innan inspirationsträffen startar.
  • Valfritt
Kategorised som Okategoriserade

Diplomeringen utfasas – engagemanget utvecklas!

I 11 år har diplomeringen Kyrka för Fairtrade funnits. I det ekumeniska initiativet har vi sett hur hundratals församlingar från flera samfund i hela Sverige har engagerat sig för rättvis handel, mänskliga rättigheter och hållbar utveckling genom diplomeringen.

När Sveriges kristna råd beslutade att samordningen av denna verksamhet inte längre kan ske i den form det haft där inleddes en period av genomlysning och utvärdering för att hitta vägen framåt. I detta arbete har styrgruppen kontaktat bl a alla diplomerade församlingar. Styrgruppen tog sedan beslut 31 mars att diplomeringen Kyrka för Fairtrade ska fasas ut i 2021. Beslutet beror dels på de svar vi fick från er i enkäten, och dels på diskussioner inom de samverkande kyrkorna om vad som är mest ändamålsenligt för engagemanget.

Diplomeringen upplevs i många fall inte längre lika viktig. Det finns inte resurser att utveckla och skala upp den sammanhållande verksamheten kring diplomering. Paraplyn behövs inte längre, vilket gör att det är mer produktivt att inte ta ut en administrationsavgift och istället låta er hitta nya sätt att organisera er på om det önskas. Vi vill gärna bidra med ett smörgåsbord av stöd att få vidare!

Vi kommer fortsätta tipsa om sätt som ni formellt kan fortsätta engagemanget även om själva diplomeringen utgår. Genom Fairtrade SverigeFair Trade ÅterförsäljarnaMiljödiplomering för hållbar utveckling och initiativet Grön Kyrka finns redan nu många möjligheter för er som vill arbeta vidare i nätverk.

Kampanjer som World Fair Trade Day, fikautmaningen Fairtrade Challenge med det stora laget Kyrkor för Fairtrade kommer leva vidare, och alla resurser på Kyrka för Fairtrade:s hemsida kommer finnas där året ut för att sedan tas hand om av respektive samfund.

Alla partnerorganisationer i Kyrka för Fairtrade kommer under sommaren och hösten fortsätta sina interna dialoger om hur vi bäst kan stödja er diplomerade församlingar. I höst blir alla diplomerade församlingar inbjudna till flera digitala dialogtillfällen för att ge feedback och blicka framåt. Inbjudan kommer i september.

Texten är ett utdrag från ett utskick till alla diplomerade församlingar juni 2020
Du är välkommen att höra av dig med frågor eller funderingar till Kyrka för Fairtrades samordnare Live Brathovde Häll på live.brathovdehall@svenskakyrkan.se 

Kategorised som Aktuellt, Fairtrade

Piteå församling har blivit Kyrka för Fairtrade!

Söndagen den 17 november 2019 diplomerades Piteå församling till Kyrka för Fairtrade. Diplomeringen skedde i Öjeby kyrka och Hortlax församlings kyrkoherde Anna Andersson var den som diplomerade. Kyrkoherde Mats Björk och församlingspedagog och samordnare för den Internationella gruppen Sara Lind (och hennes dotter) tog emot diplomet. Grattis till Piteå församling!

Kategorised som Okategoriserade

Vi blir fler!

Våra Kyrka för Fairtrade-diplomerade församlingar blir fler. Den 13 oktober var det dags för Umeå pastorat att bli en Kyrka för Fairtrade.

Diplomeringen var ett inslag i en festlig avslutning på hållbarhetshelgen Hela livet. Den pågick under lördagen med klädbyten, olika workshops och återvinningspyssel, och avslutades med en schysst gudstjänst för Stora och små Västerslättskyrkan. Miljösamordnaren Carolina Paulson och komminister Staffan Nygård tog emot diplomet av diplomeraren Ulla Lundin. Grattis till Umeå pastorat!

rpt

Kategorised som Okategoriserade

Intervju med en av Kyrka för Fairtrades Guldkorn!

Kategorised som Aktuellt, Diplomerad församling