Aktuellt

Nedan på sidan kan du se vad som är på gång inom Kyrka för Fairtrade.

Kyrkor för Fairtrade på 3:e plats!

Siffrorna från årets stora fikautmaning, Fairtrade Challenge, har kommit in. Fikalaget ”Kyrkor för Fairtrade” kom på 3:e plats i Sverige med 20 229 fikadeltagare i 221 fikapauser. Totalt var det 350 000 fikadeltagare i hela landet. Bra fikat allihop!

Och vi vet att det är ännu fler som fikar Fairtrade-märkt i kyrkor och församlingar varje vecka hela året om. Fortsätt med det! Ni gör skillnad.

– Det är fantastiskt att se det engagemang som finns runt om i Sverige för Fairtrade. Att ordna en fika under World Fairtrade Challenge är ett enkelt sätt att göra skillnad för de människor som befinner sig i första ledet av handelskedjan. Det handlar om att visa världen att vi bryr oss om goda arbetsvillkor med respekt för mänskliga rättigheter, säger Hewan Temesghen, generalsekreterare för Fairtrade Sverige.

Dela gärna med dig av vad ni gjorde i din församling och skicka bilder till elisabeth.korswing@skr.org eller lägg upp på Kyrka för Fairtrades facebook-sida här >>

Läs Fairtrade Sveriges pressmeddelande här >>

Se hela statistiken hittar ni här >>

Kategorised som Okategoriserade

Förändrad organisation för Sveriges kristna råd

Bakgrunden är att styrelsen menar att Sveriges kristna råd vuxit sig för stort och att det är svårt att administrativt klara den stora verksamheten. Det finns ingen kritik mot de verksamheter som ska upphöra, helheten har blivit för stor.

Kyrkorna och Sveriges kristna råd utreder nu former för hur arbetet kan fortsätta i framtiden och om enskilda organisationer eller samfund kan ta över delar av arbetet. Dessutom finns en rad referens- och arbetsgrupper inom Sveriges kristna råd som har ett övergripande ansvar för exempelvis globala rättvisefrågor, klimat och fred.

Vad betyder detta för ditt engagemang på hemmaplan? Inga stora förändringar planeras för verksamheten under 2018. Kyrkornas globala vecka arrangeras som vanligt i höst, kyrkor och församlingar kommer fortfarande att diplomeras till Kyrka för Fairtrade och få stöd i sitt arbete med rättvis handel. Inom fredsområdet fortsätter arbetet med Martin Luther King-priset tillsammans med Equmeniakyrkan och Kristna fredsrörelsen.

Ditt fortsatta engagemang betyder väldigt mycket! Vi koordinatorer för projekten blir ständigt uppmuntrade och berörda av det lokala engagemanget för fred, rättvisa och hållbar utveckling. Att du engagerar dig genom att se till att det finns Fairtrade-märkt kaffe på kyrkfikat eller sprider kunskap om rättvis handel i församlingsbladet bidrar du till en mer rättvis värld. Om du arrangerar en aktivitet kring globala rättvisefrågor eller en studiecirkel om fredsfrågor spelar roll. Vi är många som arbetar tillsammans i dessa frågor på våra olika håll och alla behövs!

Vi kommer att återkomma under hösten med mer information om hur du kan fortsätta få stöd för ditt engagemang efter årsskiftet. Om du har frågor innan dess är du välkommen att kontakta koordinatorn Elisabeth Korswing.

Kategorised som Okategoriserade

Taco-kvällar med Fairtrade-tema

Vi jobbar mycket med återkommande aktiviteter, speciellt i samband med kyrkkaffen och andra samlingar där det serveras fika eller mat.

Vi har till exempel ordnat provsmakningar av Fairtrade-choklad i samband med kyrkkaffen. Vid ett av tillfällena visade vi också exempel på olika Fairtrade-märkta produkter som finns, till exempel hudkräm, bomullstops, glass, socker, kakao. Genom det ville vi uppmuntra kyrkobesökarna att börja titta efter Fairtrade-märkta produkter när de handlar. Vi har också haft besök av Världsbutiken i samband med ett kyrkkaffe. De fick visa och sälja produkter och berätta om goda exempel på hur Fairtrade gör skillnad.

Några gånger per termin ordnas det Taco-kvällar i kyrkan. En kväll sammanföll det med Fairtrade challenge vilket gjorde att vi tänkte att det var ett bra tillfälle att ordna något extra den kvällen. Vi bjöd naturligtvis på Fairtrade-märkt kaffe, te och juice i samband med fikat efter maten. Vi visade också en film om hur Fairtrade fungerar samt berättade om hur man kan välja Fairtrade både privat och på sin arbetsplats.

Vi tycker att det finns mycket bra material och inspiration att hämta både från Fairtrade Sverige www.fairtrade.se och Kyrka för Fairtrade www.kyrkaforfairtrade.org

Daniel Dagernäs, Hagakyrkan Örebro
Kyrka för Fairtrades Guldkorn 2017

Bild från ett kyrkkaffe där det bland annat delades ut bananer till barnen. Foto: Daniel Dagernäs

Kategorised som Okategoriserade

Nu kan du anmäla din fikapaus till Fairtrade Challnge!

Nu är fikaregistreringen öppen

Såhär anmäler du en fikapaus till Fairtrade Challenge:

– Registrera din kyrka/ församling/ pastorat/ kyrklig organisation på www.fairtradechallenge.se
– Välj laget ”Kyrkor för Fairtrade” när du registerar dig.

Räkna alla som fikar någonting Fairtrade-märkt under perioden 6-9 maj. Ja, du läste rätt, kyrkorna får räkna alla som fikar kyrkkaffe den 6 maj också!

Se till att det finns Fairtrade-märkt fika i era vanliga verksamheter och aktiviteter under dessa dagar och räkna alla som fikar. Rapportera sedan in hur många som har fikat Fairtrade-märkt när Fairtrade Challenge är över.

Ju fler som registrerar sig till laget ”Kyrkor för Fairtrade” desto större chans har vi som kyrkor och organisationer att tillsammans nå en bra placering i tävlingen nationellt! Tillsammans skapar vi också en enad stark röst som säger att vi vill verka för rättvisa i världen!

Se filmen på Youtube: https://youtu.be/rtm93s8P90k

Aktivitetstips och insändarmall

På Fairtrade Sveriges sida verktyf för kampanj hittar du extra verktyg, tips och inspiration för lokalt engagemang inför och under World Fairtrade Challenge, 7-9 maj 2018: https://fairtrade.se/verktyg-kampanj/

Där hittar du bland annat frågesport och andra aktivitetstips. Du hittar också insändarmallar som Fairtrade Sverige har tagit fram som ni kan anpassa och bygga på. Lägg till lite om ditt eget engagemang, och varför du själv tycker att det är viktigt att välja Fairtrade. Den lokala kopplingen får störst genomslag! De flesta tidningar har även en ”på gång”-del där du kan lägga in information om din fikapaus. Ett utmärkt sätt att nå nya målgrupper i din omgivning!

Kategorised som Okategoriserade

Påsk – fira det nya livet med godis som bidrar till förbättrade livsvillkor

Genom Jesu liv och undervisning kan vi lära oss ett bättre sätt att leva och vara mot varandra. Han ställde sig på de svaga och utsattas sida och betonade kärlek till våra medmänniskor. Jesus dog och uppstod för att försona och rädda världen från all dess brustenhet. Nog lever vi fortfarande i en brusten värld och vi brister ofta som medmänniskor, men som kristna vet vi att det finns förlåtelse att få och vi vill också ständigt sträva efter försoning och nytt liv här och nu på olika sätt.

Mycket av vad som förknippas med påskfirandet kan för många kännas långsökt, men det finns ofta en förklaring och en symbolik som glömts bort. Exempelvis är ägget är en symbol för det nya livet. Men att vi passar på att äta en massa choklad och godis handlar nog mest om att vi är gottegrisar. Under påskveckan brukar Sveriges godiskonsumtion öka med runt 500 procent och totalt handlar det om runt 6 000 ton godis som svenskarna köper under påsken.

Låt oss, när vi firar uppståndelsen, försoningen och livet, tänka på vad vi firar det med och hur det påverkar våra medmänniskor som har odlat och producerat det. Det finns mycket Fairtrade-godis i dagligvaruhandeln, så håll utkik när du handlar!

Här finns fler tips på var du kan hitta både påskpynt och påskgodis som är schysst producerat:

IM Fair Trade: http://www.imfairtrade.se/main.aspx?page=articlelist&gid=4&gidlevel=1

PK-shoppen (The House of Fair Trade webbshop för privatpersoner): http://pkshoppen.se/pask/

Sackeus: http://shop.sackeus.se/Sortiment/Godis/Visa_Allt_Godis

Blandat Fairtrade-märkt godis till påsken, håll utkik i affären när du handlar! Foto: Fairtrade

Kategorised som Okategoriserade