Aktuellt

Nedan på sidan kan du se vad som är på gång inom Kyrka för Fairtrade.

Svenska Kyrkans Unga kämpar för en rättvisare värld, en Faitrade-vara i taget!

Vi lever idag i en orättvis värld, där vi beroende på var vi föds får helt olika förutsättningar att överleva och leva det liv vi vill. Runt om på jordklotet är ojämlikheterna stora, och ser ut att öka. Samtidigt som vi producerar tillräckligt med mat för att alla ska få vad de behöver har vi stora problem med svält men även ett överflöd som leder till sjukdomar. Priset vi betalar för maten vi köper motsvarar inte produktionskostnaderna, vilket innebär att någon annan eller våra naturresurser måste betala mellanskillnaden. Det är inte den världen vi vill leva i, och därför måste vi göra något åt det.

Svenska Kyrkans Unga har ett aktivt arbete med globala frågor och våra medlemmar är väl medvetna om hur stor skillnad Fairtrade kan göra. Vi ser engagerade lokalavdelningar som efterfrågar Fairtrade-ambassadör utbildningar, ungdomar i församlingar som sätter press på inköp av Fairtrade-varor, handskrivna brev som uppmuntrar församlingar att bli diplomerade som Kyrka För Fairtrade, konfirmandledare som ger konfirmanderna veckoutmaningar vilka rör miljö- och rättvisefrågor, distrikt som i sin inköpspolicy tar med ett krav på Fairtrade i de fall det finns att tillgå, ett nationellt och internationellt påverkansarbete lett av den globala arbetsgruppen, ett gäng drivna Ageravolontärer som gör vad de kan för att driva frågan om en rättvis mat- och varuproduktion, listan kan göras lång. Och det viktiga med detta tror jag är att det går att göra så mycket, och på olika nivåer. Vad jag ser i allt detta engagemang är att våra ungdomar hittar möjligheter att påverka var de än är, och det är så vi måste tänka. Hur kan jag påverka i min vardag? I min församling? På ett nationellt eller internationellt plan? Vilken är min uppgift och hur ser min korg ut när jag handlar? Och var hittar jag motivationen att göra det? Vi vet hur världen ser ut, och att det inte är varken rättvist eller hållbart i längden. Men vi har även vår tro och Jesus ord som tydligt säger att vi ska vårda skapelsen och leva för vår nästa, att övervinna orättvisor och sprida guds rike där vi går. Detta måste få tydliga konsekvenser i hur vi lever våra liv, och där spelar Fairtrade en stor roll. Vad vi och våra församlingar väljer att köpa måste få spegla vad vi tror på. Vi i Svenska Kyrkans Unga tänker fortsätta kampen för en rättvisare värld, en Faitrade-vara i taget. Var med du också!

Amanda Björksell
Student, Ageravolontär och Svenska Kyrkans Ungas representant
i arbetsgruppen för Kyrka För Fairtade

 

Kategorised som Okategoriserade

Social rättvisa och rättvis handel då och nu – Frälsningsarméns kallelse och uppdrag

I mitt arbete som programansvarig för Frälsningsarméns internationella utvecklingssamarbete får jag möjligheten att ibland besöka de projekt och verksamheter som Frälsningsarmén bedriver tillsammans med utsatta och marginaliserade människor med målet att bidra till en mer rättvis och hållbar värld. I sydöstra Kenya har jag fått möta de kvinnor som försörjer sig på att tillsammans tillverka rättvist märkta varor såsom smycken, väskor och mycket annat som sedan säljs genom våra nätverk lokalt och i andra länder. En av dem är Mary och hennes glädje och stolthet smittar av sig, och påminner mig om vikten av att fattigdomsbekämpning och schyssta villkor i produktionskedjan går hand i hand. I en helt annan verklighet i Bangladesh får jag höra berättelsen om Sumaya som tagit sig ur ett liv på en av Dhakas enorma bordeller och numera tillhör ett litet kooperativ av kvinnor i samma livssituation som genom samtalsstöd, utbildning och sömnad har hittat en alternativ inkomstkälla i att sälja textilier till en butik med rättvist märkta varor som Frälsningsarmén driver i staden.

Social rättvisa är en central del av Frälsningsarméns kallelse och uppdrag. År 1891 startade vår rörelses grundare William Booth världens första ”rättvisemärkta” tändsticksfabrik i England som ett sätt att adressera de sociala orättvisor han såg i produktionsvillkor och arbetares levnadsförhållanden. Fokus i fabriken låg på att utmana samtidens syn på arbetsvillkor och tvinga industrin att lägga om sina produktionsmetoder för att säkerställa en trygg och hälsosam miljö för sina anställda. Många år har gått sedan dess men som del i den världsvida kyrkan är det fortsatt viktigt för oss att försöka bidra till förbättrade och mer rättvisa villkor för alla de människor som producerar de varor som dagligen konsumeras runtom vår jord. Ibland gör vi det genom påverkansarbete och kampanjer för att påverka konsumenter, ibland gör vi det genom utvecklingsprojekt och genom att själva erbjuda anställningsmöjligheter. Oavsett metod behöver vi alltid komma ihåg att vi själva är en del av kedjan och påverkar även med våra egna liv.

Social rättvisa och rättvis handel berör oss var och en. Det är inte ett särintresse eller något som pågår långt borta utan det handlar om att väva in rättvisa i våra egna liv genom det sätt som vi väljer att konsumera. Som en del i vad det innebär att vara kyrka vill vi använda den plattform som en kår (församling) är, till att påverka och bilda opinion att handla rättvist och hållbart i Sverige. Ibland är det utmanande att i verksamheter utan några ekonomiska marginaler leva som vi lär, men vi måste påminna oss igen och igen om att allt vi konsumerar har ett pris, och om det inte syns på den prislapp vi ser i butiken så har någon annan betalat det priset.

De kårer som gör valet att bli en Kyrka för Fairtrade vill använda sin konsumtionsmakt på ett konstruktivt sätt som påverkar vår värld åt ett positivt håll, minskar fattigdom och har omsorg om miljön. I slutändan handlar det om att vår tro, våra liv och vårt handlande, i dubbel bemärkelse, ska hålla ihop.

 

Hanna Brandvik, programansvarig internationellt utvecklingssamarbete, Frälsningsarmén

Kategorised som Okategoriserade, Övrigt

Visa dubbel omtanke på farsdag!

På söndag den 12 november är det fars dag. Du kan till exempel visa uppskattning med en Fairtrade-ros, en ask med Fairtrade-märkta chokladpraliner. Eller varför inte en serie med Fairtrade-märkta hudvårdsprodukter? Eller schysst producerade kläder?

När du väljer Fairtrade-märkt bidrar du till att odlare och anställda kan förbättra sina arbets- och levnadsvillkor i länder med utbredd fattigdom. Dubbel omtanke på fars dag helt enkelt.

Kolla in produkter från exempelvis:
The House of Fair Trade
Sackeus
IM Fair Trade

ibuyfair
Hildur
MatHem

 

Kategorised som Okategoriserade

Fairtrade Fokus – en chans att göra skillnad

Det kan tyckas lite. Att en person upptäcker Fairtrade och tar beslutet att flytta sin hand i hyllan och välja en annan produkt än den gamla vanliga. Men det är just sådana val som gör skillnad för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom.

Fairtrade handlar om att göra medvetna val. Och att dessa val till slut blir en vana, något som sitter i ryggmärgen. Så pass att handen automatiskt sträcks efter paketet med den svarta, blåa och gröna symbolen i matvarubutiken. Den där symbolen som påminner om människan bakom produkten.

I Sverige är vi många som handlar Fairtrade-märkta varor. Försäljningen har ökat stadigt år från år. Mycket tack vare engagerade människor som sprider information om vikten av att välja Fairtrade. Just kampanjveckorna är bra tillfällen att göra detta på. Under v 41 och 42 sätter vi extra fokus på Fairtrade runt om i Sverige. Håll utkik så kommer du förhoppningsvis se affischer på busstationer och andra offentliga platser på olika håll i landet. Men den viktigaste delen av kampanjen pågår i din lokala butik. Många av våra stora dagligvarukedjor är med och uppmärksammar sitt utbud av Fairtrade-märkta produkter just under de här veckorna. Ett utbud som finns tillgängligt hela året men som nu får en lite extra skjuts i samband med kampanjen. Målet för årets kampanj är att alla som handlar ska stoppa Fairtrade i varje kundkorg. Att vi tillsammans ska göra val som bidrar till rättvis handel och schyssta villkor för odlare och anställda.

Du kan också vara med i kampanjen! Först och främst genom att handla Fairtrade-märkta varor. Kanske du upptäcker någon ny favorit bland hyllorna? Men också genom att informera andra. Du som använder sociala medier kan dessutom vara med i Fairtrades bildtävling.

För att delta tar du helt enkelt ett kort på dig själv och din Fairtrade-märkta favoritvara och lägger upp bilder på sociala medier under #fairtradeivarjekundkorg

Under kampanjveckorna kommer en jury från Fairtrade utse totalt tio vinnare som har deltagit med de mest kreativa och roliga bidragen. För att delta måste din profil eller ditt inlägg vara offentligt. Vinsten består av Fairtrade-produkter till ett värde av 500 kr per vinst. Du kan läsa mer om tävlingen på Fairtrades hemsida (länk till https://fairtrade.se/engagera-mig/kampanjer/fairtrade-fokus/)

– Ida Hennerdal, projektledare för Engagemang på Fairtrade Sverige

Kategorised som Aktuellt, Fairtrade

Fair Trade Forum i Linköping

Årets tema är ”Hållbar livsstil” med fokus på kläder, elektronik och mat. Genom intressanta seminarier och panelsamtal inom fokusområdena kommer Fair Trade (rättvis handel) och en hållbar livsstil att på olika sätt diskuteras. Det kommer också finnas underhållning med artister som Marit Bergman och Jon Henrik Fjällgren m.fl.

Det är fritt inträde till alla delar inom Fair Trade Forum! Platsen för evenemanget är Kårhuset kollektivet på Ågatan mitt i stan!

Fair Trade Forum är i år en del av Linköpings kommuns årliga evenemang, Globala Linköping. Globala Linköping inleder veckan som sedan övergår till Fair Trade Forum 2017.

Läs mer om programmet här >>

Kyrka för Fairtrade passar även på att samla till nätverksträff den 7 oktober kl.10-12 i Tomaskyrkan.

Läs mer och anmäl dig här >>

Kom och var med!

Kategorised som Okategoriserade