Diplomeringen utfasas – engagemanget utvecklas!

I 11 år har diplomeringen Kyrka för Fairtrade funnits. I det ekumeniska initiativet har vi sett hur hundratals församlingar från flera samfund i hela Sverige har engagerat sig för rättvis handel, mänskliga rättigheter och hållbar utveckling genom diplomeringen.

När Sveriges kristna råd beslutade att samordningen av denna verksamhet inte längre kan ske i den form det haft där inleddes en period av genomlysning och utvärdering för att hitta vägen framåt. I detta arbete har styrgruppen kontaktat bl a alla diplomerade församlingar. Styrgruppen tog sedan beslut 31 mars att diplomeringen Kyrka för Fairtrade ska fasas ut i 2021. Beslutet beror dels på de svar vi fick från er i enkäten, och dels på diskussioner inom de samverkande kyrkorna om vad som är mest ändamålsenligt för engagemanget.

Diplomeringen upplevs i många fall inte längre lika viktig. Det finns inte resurser att utveckla och skala upp den sammanhållande verksamheten kring diplomering. Paraplyn behövs inte längre, vilket gör att det är mer produktivt att inte ta ut en administrationsavgift och istället låta er hitta nya sätt att organisera er på om det önskas. Vi vill gärna bidra med ett smörgåsbord av stöd att få vidare!

Vi kommer fortsätta tipsa om sätt som ni formellt kan fortsätta engagemanget även om själva diplomeringen utgår. Genom Fairtrade SverigeFair Trade ÅterförsäljarnaMiljödiplomering för hållbar utveckling och initiativet Grön Kyrka finns redan nu många möjligheter för er som vill arbeta vidare i nätverk.

Kampanjer som World Fair Trade Day, fikautmaningen Fairtrade Challenge med det stora laget Kyrkor för Fairtrade kommer leva vidare, och alla resurser på Kyrka för Fairtrade:s hemsida kommer finnas där året ut för att sedan tas hand om av respektive samfund.

Alla partnerorganisationer i Kyrka för Fairtrade kommer under sommaren och hösten fortsätta sina interna dialoger om hur vi bäst kan stödja er diplomerade församlingar. I höst blir alla diplomerade församlingar inbjudna till flera digitala dialogtillfällen för att ge feedback och blicka framåt. Inbjudan kommer i september.

Texten är ett utdrag från ett utskick till alla diplomerade församlingar juni 2020
Du är välkommen att höra av dig med frågor eller funderingar till Kyrka för Fairtrades samordnare Live Brathovde Häll på live.brathovdehall@svenskakyrkan.se

Det här inlägget postades i Aktuellt, Fairtrade. Bokmärk permalänken.