Grattis Borås pastorat, Säterbygdens församling och Älvdalens Baptistförsamling

Borås pastorat, Säterbygdens församling(Svenska kyrkan) och Älvdalens Baptistförsamling har valts till Kyrka för Fairtrade Guldkorn 2018 för sitt arbete under 2018. De får utmärkelsen för att de är goda exempel på hur en församling kan arbetar för rättvis handel och vara inspirationskällor för andra församlingar. Låt dig inspireras av dem till Fairtrade-arbetet i din församling!

Läs mer om Guldkorn-församlingarna jobbar med Fairtrade!

Borås pastorat, Svenska kyrkan Skara stift, diplomerad 2012

Församlingarna i pastoratet sprider kunskap om Fairtrade i sina barngrupper, konfirmationsgrupper och övrig verksamhet. När de informerar vi om Fairtrade bjuder de ofta på Fairtrade-produkter. Självklart använder de alltid Fairtrade-märkt kaffe och te.

Borås pastorat samarbetar med föreningen Vägvisaren som driver en Fairtrade-butik. Dessutom samarbetar de med Sensus, bla för att anordna föredrag, t ex i samband med Globala veckan. Pastoratet har också ett gott samarbete med Borås stad via Fairtrade city där de har en representant i styrgruppen.

Under Fairtrade Challenge fikade sammanlagt 244 personer i pastoratets verksamhet – i samband med gudstjänster,  på ungdomsgårdarna och i olika grupper.

Pastoratet deltog i Fairtrades höstkampanj 2018. På Gustav Adolfs ungdomsgård bjöd de gymnasieungdomar på frukost med bland annat bananer och en Fairtrade-kaka.

Under Kretsloppet i september hade kyrkan en monter utanför Carolikyrkan där de bjöd på Kyrkkaffe och informerade om Kyrka för Fairtrade

Säterbygdens församling, Svenska kyrkan Västerås stift, diplomerad 2014

Säterbygdens församling sprider på olika sätt kunskap om Fairtrade och rättvis handel i alla barngrupper och i öppna förskolan. De anordnar också föreläsningar om Fairtrade, och har Café en gång i veckan där de sprider information.

Församlingen samarbetar med högstadiet, och en gång per år bjuder de in till tipspromenad, information, fika och smakprovning.

Under Fairtrade Challenge anordnades fika med olika aktiviteter i församlingshemmen. Över 700 personer kom på fika! På World Fair Trade Day var församlingen på stan och bjöd på kaffe och choklad, och spred information.

Säterbygdens församling var även aktiva under Faitrades höstkampanj, då de bjöd på frukost med information varje dag.

Älvdalens Baptistförsamling, Equmeniakyrkan Region Mitt, diplomerad 2015

Älvdalens Baptistförsamling sprider kontinuerligt information om Faitrade. De har alltid har affischer och infomaterial tillgängligt i lokalerna, t ex vid sin lunchservering.  De är med i en lokal grupp kyrka/skola, där kyrkorna och skolorna planerar olika aktiviteter tillsammans, t ex lektioner om Fairtrade.

Under Fairtrade Challenge arrangerades flera utåtriktade aktiviteter. På söndagen arrangerade församlingen en samling som de kallar Öppen dörr då de berättade om Fairtrade och bjöd på fika. På tisdagen hade de Öppet hus i kyrkan med Fairtrade-fika på eftermiddagen. På onsdagen var det extra fokus på Fairtrade när kvinnoföreningen samlades. Med fika förstås!

Älvdalens Baptistförsamling deltog också i Fairtrades höstkampanj genom att besöka två skolor där de spelade Banana- splitspelet med sjätteklasser. Dessutom sålde de ”schyssta” stearinljus på skyltsöndagen.

Valet av Kyrka för Fairtrades Guldkorn 2018 baseras på de svar som gett i enkäten för årsuppföljning 2018. De har röstats fram av medlemmar i Kyrka för Fairtrades styrgrupp och arbetsgrupp.

Det här inlägget postades i Diplomerad församling. Bokmärk permalänken.