Välj kläder som värnar mänskliga rättigheter

I torsdags publicerade Kyrkans Tidning en debattartikel från Kyrka för Fairtrade. I debattartikeln uppmanar representanter för Act Svenska kyrkan, Equmenia, Equmeniakyrkan, Frälsningsarmén och Svenska Kyrkans Unga engagerade i församlingar att välja Fairtrade-certifierade bomullskläder.

Debattartikeln sätter ljuset på de svåra arbetsförhållandena som råder för textilarbetare. Dessutom tjänar anställda på bomullsplantager och textilarbetare så lite att de ofta inte kan försörja sina familjer.

Som konsumenter har vi makt att förändra, både i världshandeln och i specifika branscher såsom bomulls- och textilindustrin. Genom att välja kläder som respekterar mänskliga rättigheter gör vi skillnad. Som kristna har vi ett särskilt ansvar att värna mänskliga rättigheter och att stå upp mot alla former av förtryck och orättvisor. Tro och handling hänger ihop, och här har vi möjlighet att visa på handlingskraft.

Oavsett om vi är anställda eller ideellt engagerade i kyrkan så kan vi göra skillnad när vi köper bomullskläder. Som präst, pastor, eller diakon kan du välja en präst-, pastor- eller diakonskjorta i Fairtrade-certifierad bomull. Som förtroendevald eller engagerad kan du påverka din församling och ditt samfund att köpa in profilkläder som innehåller Fairtrade-certifierad bomull. Vi kan alla välja Fairtrade när vi handlar bomullskläder!

Genom att välja Fairtrade kan vi tillsammans verka för att odlare och anställda runt om i världen får anständiga arbetsvillkor och bättre liv. Samtidigt är det ett konkret sätt för oss bidra till de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030.

Läsa hela artikeln här: