Äntligen Kyrka för Fairtrade diplom!

Såhär gick det till när Leksand Djura Siljansnäs pastorat blev diplomerad den 23 september 2018.

Leksand Djura Siljansnäs pastorat verkar på olika sätt för att väcka kunskap om etisk konsumtion och rättvishandel i samband med kyrkoårers kampanjer. I församlingshemmen har skåp med Fair Trade produkter stått öppna som små mini butiker. Under en period I Leksands församling växte detta skåp till en hel vägg inne i församlingshemmets ”kyrkis-lokaler” där besökare, ofta småbarnsföräldrar, kunde botanisera bland det breda utbudet av rättvist märkta varor.

Annika Hastegård var en av eldsjälarna för församlingens arbete med rättvishandel innan hon gick i pension. Denna söndag hon är särskilt inbjuden att medverka under gudstjänsten. ”Det är verkligen roligt att vi har kommit så långt och blir diplomerade”, säger hon och ler stort. Fairtrade är definitivt här för att stanna i pastoratets gemensamma arbete.

”De första kristna var noga med att fördela egendomar och mat på ett rättvist sätt och vi, här i Leksand, får fortsätta att verka för rättvis handel genom att använda och köpa varor som uppfyller kraven för rättvis handel, eller Fairtrade… ” säger, diakon Liss Anna Holmdahl i inledningen till söndagens temamässa för Fairtrade i Leksands kyrka.

Barnen Moa och Ebbe från Djura församling får det stora uppdraget under gudstjänsten att motta Kyrka för Fairtrade diplomet av Britt Thuresson, från Falu Kristine församling som diplomerades till Kyrka för Fairtrade 2013, utsedd av Sveriges kristna råd att diplomera pastoratet pga sitt engagemang och för att stärka nätverket mellan diplomerade församlingar.

I kyrkans vapenhus står en vikvägg med teckningar av barnen från Måndagskulgruppen i Siljansnäs församling och från Djura skola. Bananer som badar, färdas med båt och flyg och med resväskor vittnar om pedagogernas gemensamma krafter att sprida kunskap om och kring rättvis handel och etisk konsumtion i våra församlingar.

”Fairtrade behövs som ett ljus, som en blåslampa mot ett hänsynslöst utnyttjande av både arbetskraft och jorden, skogen, haven. Jesus är skarp idag och varnar oss för att tjäna och fastna i klorna på rikedomens Gud, Mammon.” säger prästen John Sund under dagens predikan.

Efter gudstjänsten myllrar vapenhuset av liv kring ett bord där Fairtrade-kaffe, tvål och choklad står uppdukat till försäljning. I kyrkans annex där man samlas för gemenskap har fler bananteckningar kommit upp på kylskåpet som barnen skapat under söndagenspysselstund tidigare. Britt Thuresson berättar för de församlade vid kaffet om Fairtrade och hur det börjande – som en folkrörelse för en rättvisare värld. Och visst smakar både kyrkkaffet och chokladen bättre när man vet att det producerats och sålts under schyssta handelsförhållanden.