Satsa på utbildning om Fairtrade i församlingen!

Vi vill vara en kanal där församlingar kan dela med sig av sina goda erfarenheter och tips ifrån sitt arbete med Fairtrade och rättvis handel. Förhoppningsvis kan detta inspirera andra församlingar i sitt arbete! Vill du dela med dig av någonting som ni har gjort i din församling? Maila elisabeth.korswing@skr.org

Här berättar Mona Eriksson från Luleå domkyrkoförsamling vad församlingen gjort i sitt arbete för rättvis handel:

I vår församling har vi jobbat en del med kompetenshöjning. Sommaren 2017 ordnade vi själva en ambassadörutbildning utifrån det webbaserade utbildningsmaterialet som är framtaget av Farirtrade Sverige. Under en heldag fick 5 ungdomar och 5 vuxna i övre medelåldern lära sig mycket nytt om Fairtrade genom filmer, samtal och värderingsövningar. På olika sätt har sedan dessa nybakade ambassadörer deltagit i kyrkans publika sammanhang. När vi utvärderade tyckte deltagarna att det bästa med kursen – förutom att fått lära sig mycket nytt – var generationsmötet!

”Tänk att få vara med ungdomar en hel dag och höra alla kloka saker de tänker om fred och rättvisa”

”Oj vad de äldre har mycket erfarenhet och de är inte alls motståndare till förändring”.

Vi anordnade en utbildning igen i år, med liknande upplägg: 1 dag (6 timmar) med våra sommarkyrkoungdomar och deras ledare. Vi gick gemensamt gick igenom kursen på UDEMY. Föreläsningarna blandades upp med värderingsövningar, filmen ”The dark sida of chocolate”, och chokladprovning.

Vi samverkar också ofta tillsammans med styrgruppen för Luleå Fairtrade City vid större evenemang. I vintras gjorde vi en gemensam aktion när RSFL tillsammans med kommunen för första gången i världshistorien arrangerade Pride on Ice. Två bananer minglade runt, delade ut bananer, bjöd på kaffe och varm saft.

Luleå domkyrka bjöd på Fairtra-bananer och -kaffe på Pride in ice.