Arbetsträning som gör skillnad

Caroline berättar om vad det betyder för henne att arbetsträna i Fair Trade Shoppen som Svenska kyrkan i Trollhättan driver.

Jag heter Caroline och arbetstränar i Fair Trade Shop Trollhättan efter en längre tids sjukskrivning. Att jobba i butiken är både roligt och lärorikt men framförallt ger det en känsla av att man gör något viktigt, något som gör att någon annan faktiskt kan få det lite bättre.

Min främsta arbetsuppgift är att stå i butiken och serva kunderna, men jag har även hand om inköp och marknadsföring via sociala medier. Jag tycker om de varierande arbetsuppgifterna och dessutom har jag världens bästa kollegor!

Vi är många som jobbar i butiken och de allra flesta gör det ideellt på sin fritid. Många är där regelbundet en eller ett par gånger i veckan medan andra kommer någon gång ibland bara. Man väljer själv hur mycket tid och engagemang man vill lägga ner. Alla är bra på olika saker och jag tycker att vi kompletterar varandra väldigt bra. Det är omöjligt att alla ska kunna allt men våra kunder visar alltid förståelse om vi inte kan svara på något med en gång och måste be om att få återkomma. Eller som nu när vi nyligen fått en ny kassaapparat och det kan ta lite längre tid än normalt att slå in alla varor och ta betalt.

Många av våra kunder är väldigt medvetna om Fairtrade och vad det står för medan andra inte vet lika mycket och kanske precis har fått upp ögonen för det. Då berättar vi gärna mer om konceptet och dess innebörd!

Att välja Fairtrade är viktigt för att människor i fattiga länder ska få bättre arbets- och levnadsförhållanden. Ingen ska behöva fara illa för att vi ska kunna köpa varor till ett så lågt pris som möjligt. Trollhättan är en Fairtrade-stad som arbetar för att allt fler ska välja etiskt producerade varor och genom bland annat butiken bidrar kyrkan till detta samt ökad medvetenhet, samtidigt som det är ett bra sätt för kyrkan att synas på i centrum.