Svenska kyrkan i Haninge visar dubbel omtanke på alla hjärtans dag

På onsdag är det alla hjärtans dag. En dag då många passar på att visa sina nära och kära uppskattning genom att ge presenter. Det är ett perfekt tillfälle att visa dubbel omtanke genom att köpa rättvist handlade produkter som tar hänsyn till de som producerar varorna. Det är också en bra dag för församlingar att uppmärksamma rättvis handel på! Bibbi från Svenska kyrkan i Haninge berättar vad de gjorde förra året och hur planerna ser ut i år.

Alla hjärtans dag, kärlekens dag- vilken möjlighet att få skänka dubbel omtanke!

Vi vill nå ut till personer som kanske vanligtvis inte besöker kyrkans verksamheter och visa att vi finns och att vi är en Kyrka för Fairtrade. Idéerna sprudlade då vi diskuterade vad vi som församling skulle göra förra året. Dela ut kaffe, te, choklad, vi bakar Fairtrade muffins!

I en artikel från LO stod det att utbudet inte matchar efterfrågan på blommor som är odlade under schyssta villkor. Inte nog med det så ökar importen till EU från låglöneländer i samband med alla hjärtans dag.

-Men, Fairtrade-rosor då?!

Perfekt tänkte vi. Rosor är lätt att dela ut, vi sprider budskapet om Fairtrade på ett mycket fint sätt och vi ökar efterfrågan på schyssta blommor.

Vi annonserade evenemanget i den lokala tidningen Mitt i Haninge. På morgonen åkte två utav kyrkans anställda för att köpa samt köra 500 rosor till de ställen där de skulle delas ut. På stjälken sattes klistermärken med budskapet #dubbelomtanke och Svenska kyrkans logga på. Vi valde att ställa oss vid två olika pendeltågsstationer på eftermiddagen mellan 15.30–16.30, när de flesta kommer hem från jobbet och skolan, eftersom på morgonen så är många på väg till jobbet och har då kanske inte möjlighet att förvara Fairtrade-rosen någonstans.

Reaktionen blev förvånade och glada ansikten. Vissa stannade upp, pratade en stund och tackade.

2018 bildade vi tillsammans med tre andra församlingar ett pastorat. Eftersom rosutdelningen blev en stor succé förra året och var så otroligt uppskattat från resenärerna kommer vi i år att göra en större satsning och då vid tre olika pendeltågsstationer. Vi har i år blivit sponsrade med 2000 Fairtrade-rosor från ICA Maxi Haninge och Rydells. Juniorerna, som är en av våra barngrupper, kommer att hjälpa till med utdelningen. De har deltagit i undervisning om Fairtrade och hur vi arbetar som en Kyrka för Fairtrade.

Bibbi Johansson, Svenska kyrkan i Haninge

Läs mer om vilken skillnad dubbel omtanke gör här >>