Engagemang genom försäljning av rättvisa varor

Nu är det en vecka kvar till jul och vi är i den mörkaste tiden på året. Julens budskap gör att det blir ljusare omkring oss och vi får ta hand om varandra.

Handel med rättvist handlade varor har länge varit ett sätt för församlingar att arbeta med bättre livsvillkor för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom. Inte som bistånd, utan genom att bedriva handel med schyssta villkor, så att producenter som tillverkat varorna kan känna sig stolta över att själva vara del i en aktiv handling. För många kristna är valet av dessa varor ett sätt att låta tron på Gud bli konkret och en solidarisk handling. Genom att välja och sälja hantverk och livsmedel kan ni som församling göra skillnad. Rättvis handel är ett konkret sätt att arbeta med hållbar utveckling. Många av er säljer redan idag hantverk och livsmedel som en del i ert internationella arbete

Fair Trade Återförsäljarna är en medlemsorganisation för medlemmar som säljer rättvist handlade varor i stort och i smått och vi har många församlingar som är medlemmar hos oss.  Vi kan dock bli fler för att gynna våra producenter. Exempel på församlingsengagemang kan vara Caféer, Världsbutik, Fair Trade shop eller Fair Trade i kyrkan.

Flera församlingar runt om i landet har valt att starta en fullskalig butik i form av en Världsbutik. Det är en populär medlemskategori där flera upplever en gemenskap och att man kan skapa en samlingsplats för kyrkans volontärer och utomstående.

Fair Trade Shop är en profilbutik som följer ett framtaget enhetligt koncept gällande bl.a. inredning och grafisk profil. Det kan vara en egen butik eller avgränsad del av en butik.

Flera församlingar som är medlemmar hos oss har valt att driva ett Fair Trade Café. En kategori som växer för varje dag. Fler och fler konsumenter i Sverige blir mer och mer medvetna om hur kaffebönorna i vårt kaffe eller kanelen i våra bullar produceras. Att driva ett Fair Trade Café visar omtanke och solidaritet om de människor som producerat de varor vi fikar på. Vill ni veta mer om hur ni kan engagera er kika in på vår hemsida www.fairtradeorg.se eller kontakta oss direkt på info@fairtradeorg.se .

Med en önskan om en God Jul och ett Gott och Rättvist nytt år!

Maria Lövström
Ordförande för Fair Trade Återförsäljarna.