Svenska Kyrkans Unga kämpar för en rättvisare värld, en Faitrade-vara i taget!

Vi lever idag i en orättvis värld, där vi beroende på var vi föds får helt olika förutsättningar att överleva och leva det liv vi vill. Runt om på jordklotet är ojämlikheterna stora, och ser ut att öka. Samtidigt som vi producerar tillräckligt med mat för att alla ska få vad de behöver har vi stora problem med svält men även ett överflöd som leder till sjukdomar. Priset vi betalar för maten vi köper motsvarar inte produktionskostnaderna, vilket innebär att någon annan eller våra naturresurser måste betala mellanskillnaden. Det är inte den världen vi vill leva i, och därför måste vi göra något åt det.

Svenska Kyrkans Unga har ett aktivt arbete med globala frågor och våra medlemmar är väl medvetna om hur stor skillnad Fairtrade kan göra. Vi ser engagerade lokalavdelningar som efterfrågar Fairtrade-ambassadör utbildningar, ungdomar i församlingar som sätter press på inköp av Fairtrade-varor, handskrivna brev som uppmuntrar församlingar att bli diplomerade som Kyrka För Fairtrade, konfirmandledare som ger konfirmanderna veckoutmaningar vilka rör miljö- och rättvisefrågor, distrikt som i sin inköpspolicy tar med ett krav på Fairtrade i de fall det finns att tillgå, ett nationellt och internationellt påverkansarbete lett av den globala arbetsgruppen, ett gäng drivna Ageravolontärer som gör vad de kan för att driva frågan om en rättvis mat- och varuproduktion, listan kan göras lång. Och det viktiga med detta tror jag är att det går att göra så mycket, och på olika nivåer. Vad jag ser i allt detta engagemang är att våra ungdomar hittar möjligheter att påverka var de än är, och det är så vi måste tänka. Hur kan jag påverka i min vardag? I min församling? På ett nationellt eller internationellt plan? Vilken är min uppgift och hur ser min korg ut när jag handlar? Och var hittar jag motivationen att göra det? Vi vet hur världen ser ut, och att det inte är varken rättvist eller hållbart i längden. Men vi har även vår tro och Jesus ord som tydligt säger att vi ska vårda skapelsen och leva för vår nästa, att övervinna orättvisor och sprida guds rike där vi går. Detta måste få tydliga konsekvenser i hur vi lever våra liv, och där spelar Fairtrade en stor roll. Vad vi och våra församlingar väljer att köpa måste få spegla vad vi tror på. Vi i Svenska Kyrkans Unga tänker fortsätta kampen för en rättvisare värld, en Faitrade-vara i taget. Var med du också!

Amanda Björksell
Student, Ageravolontär och Svenska Kyrkans Ungas representant