Social rättvisa och rättvis handel då och nu – Frälsningsarméns kallelse och uppdrag

I mitt arbete som programansvarig för Frälsningsarméns internationella utvecklingssamarbete får jag möjligheten att ibland besöka de projekt och verksamheter som Frälsningsarmén bedriver tillsammans med utsatta och marginaliserade människor med målet att bidra till en mer rättvis och hållbar värld. I sydöstra Kenya har jag fått möta de kvinnor som försörjer sig på att tillsammans tillverka rättvist märkta varor såsom smycken, väskor och mycket annat som sedan säljs genom våra nätverk lokalt och i andra länder. En av dem är Mary och hennes glädje och stolthet smittar av sig, och påminner mig om vikten av att fattigdomsbekämpning och schyssta villkor i produktionskedjan går hand i hand. I en helt annan verklighet i Bangladesh får jag höra berättelsen om Sumaya som tagit sig ur ett liv på en av Dhakas enorma bordeller och numera tillhör ett litet kooperativ av kvinnor i samma livssituation som genom samtalsstöd, utbildning och sömnad har hittat en alternativ inkomstkälla i att sälja textilier till en butik med rättvist märkta varor som Frälsningsarmén driver i staden.

Social rättvisa är en central del av Frälsningsarméns kallelse och uppdrag. År 1891 startade vår rörelses grundare William Booth världens första ”rättvisemärkta” tändsticksfabrik i England som ett sätt att adressera de sociala orättvisor han såg i produktionsvillkor och arbetares levnadsförhållanden. Fokus i fabriken låg på att utmana samtidens syn på arbetsvillkor och tvinga industrin att lägga om sina produktionsmetoder för att säkerställa en trygg och hälsosam miljö för sina anställda. Många år har gått sedan dess men som del i den världsvida kyrkan är det fortsatt viktigt för oss att försöka bidra till förbättrade och mer rättvisa villkor för alla de människor som producerar de varor som dagligen konsumeras runtom vår jord. Ibland gör vi det genom påverkansarbete och kampanjer för att påverka konsumenter, ibland gör vi det genom utvecklingsprojekt och genom att själva erbjuda anställningsmöjligheter. Oavsett metod behöver vi alltid komma ihåg att vi själva är en del av kedjan och påverkar även med våra egna liv.

Social rättvisa och rättvis handel berör oss var och en. Det är inte ett särintresse eller något som pågår långt borta utan det handlar om att väva in rättvisa i våra egna liv genom det sätt som vi väljer att konsumera. Som en del i vad det innebär att vara kyrka vill vi använda den plattform som en kår (församling) är, till att påverka och bilda opinion att handla rättvist och hållbart i Sverige. Ibland är det utmanande att i verksamheter utan några ekonomiska marginaler leva som vi lär, men vi måste påminna oss igen och igen om att allt vi konsumerar har ett pris, och om det inte syns på den prislapp vi ser i butiken så har någon annan betalat det priset.

De kårer som gör valet att bli en Kyrka för Fairtrade vill använda sin konsumtionsmakt på ett konstruktivt sätt som påverkar vår värld åt ett positivt håll, minskar fattigdom och har omsorg om miljön. I slutändan handlar det om att vår tro, våra liv och vårt handlande, i dubbel bemärkelse, ska hålla ihop.

Hanna Brandvik, programansvarig internationellt utvecklingssamarbete, Frälsningsarmén

Det här inlägget postades i Okategoriserade, Övrigt. Bokmärk permalänken.