Fairtrade Fokus – en chans att göra skillnad

Kvinnan lutar sig fram mot mig där jag står i Fairtrade Sveriges tält på Medborgarplatsen i Stockholm. Hon ler och säger: ”Vilken tur att ni stod här idag. Jag hade aldrig hört talas om Fairtrade men nu vet jag vad jag ska leta efter nästa gång jag handlar.” Det är kampanjstart för Fairtrades stora höstkampanj – Fairtrade Fokus och Fairtrade Sveriges personal står på Medborgarplatsen för att prata med förbipasserande om vikten av att välja Fairtrade.

Det kan tyckas lite. Att en person upptäcker Fairtrade och tar beslutet att flytta sin hand i hyllan och välja en annan produkt än den gamla vanliga. Men det är just sådana val som gör skillnad för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom.

Fairtrade handlar om att göra medvetna val. Och att dessa val till slut blir en vana, något som sitter i ryggmärgen. Så pass att handen automatiskt sträcks efter paketet med den svarta, blåa och gröna symbolen i matvarubutiken. Den där symbolen som påminner om människan bakom produkten.

I Sverige är vi många som handlar Fairtrade-märkta varor. Försäljningen har ökat stadigt år från år. Mycket tack vare engagerade människor som sprider information om vikten av att välja Fairtrade. Just kampanjveckorna är bra tillfällen att göra detta på. Under v 41 och 42 sätter vi extra fokus på Fairtrade runt om i Sverige. Håll utkik så kommer du förhoppningsvis se affischer på busstationer och andra offentliga platser på olika håll i landet. Men den viktigaste delen av kampanjen pågår i din lokala butik. Många av våra stora dagligvarukedjor är med och uppmärksammar sitt utbud av Fairtrade-märkta produkter just under de här veckorna. Ett utbud som finns tillgängligt hela året men som nu får en lite extra skjuts i samband med kampanjen. Målet för årets kampanj är att alla som handlar ska stoppa Fairtrade i varje kundkorg. Att vi tillsammans ska göra val som bidrar till rättvis handel och schyssta villkor för odlare och anställda.

Du kan också vara med i kampanjen! Först och främst genom att handla Fairtrade-märkta varor. Kanske du upptäcker någon ny favorit bland hyllorna? Men också genom att informera andra. Du som använder sociala medier kan dessutom vara med i Fairtrades bildtävling.

För att delta tar du helt enkelt ett kort på dig själv och din Fairtrade-märkta favoritvara och lägger upp bilder på sociala medier under #fairtradeivarjekundkorg

Under kampanjveckorna kommer en jury från Fairtrade utse totalt tio vinnare som har deltagit med de mest kreativa och roliga bidragen. För att delta måste din profil eller ditt inlägg vara offentligt. Vinsten består av Fairtrade-produkter till ett värde av 500 kr per vinst. Du kan läsa mer om tävlingen på Fairtrades hemsida (länk till https://fairtrade.se/engagera-mig/kampanjer/fairtrade-fokus/)

– Ida Hennerdal, projektledare för Engagemang på Fairtrade Sverige

Det här inlägget postades i Aktuellt, Fairtrade. Bokmärk permalänken.