Alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag den 14 februari är inte bara ett ypperligt tillfälle att visa omtanke om våra nära och kära här i Sverige, utan även om de människor som har producerat presenterna vi ger bort.

Det spelar roll vilka rosor, choklad eller vin du köper i samband med alla hjärtans dag. Genom att välja Fairtrade-märkt kan du göra skillnad för de människor som odlar och producerar dessa varor.

Rosor

Många av de blommor vi köper är odlade i Latinamerika och Östafrika. Odlingen utförs av anställd arbetskraft, på stora plantager och ofta av kvinnor. Låga löner, otrygga anställningsformer och obligatorisk övertid är vanligt förekommande. Dessutom används ofta stora mängder kemikalier, farliga för såväl människa som miljö.

Genom Fairtrade-certifieringen får de anställda på plantagen förbättrade arbetsvillkor, en tryggare ekonomi samt rätten att organisera sig fackligt. Samtidigt ställs krav på ökad miljöhänsyn. Vid försäljningen får de anställda också en Fairtrade-premie. Den investeras i lokalsamhället, till exempel i skolor och hälsovård, utifrån demokratiskt grundade beslut.

Ge bort en Fairtrade-märkt ros till någon du tycker om eller välj Fairtrade-märkt choklad i butiken när du handlar, då visar du inte bara omtanke om den som får din uppskattning, utan också om de människor som producerat rosen och chokladen. Dubbel omtanke helt enkelt!

Här hittar du Fairtrade-märkta blommor
I dag kan du hitta Fairtrade-märkta rosor i flera större butikskedjor så som Hemköp, Lidl, Blomsterlandet, ICA och Coop samt hos många florister – fråga så kan de ofta beställa hem!

Fairtrades kampanj
Vill du delta i Fairtrade Sveriges kampanj inför och under alla hjärtan dag?
Då kan du beställa material här>>

Choklad

Fältundersökningar visar att barnarbete är vanligt förekommande inom kakaoindustrin. Trots att denna problematik kontinuerligt uppmärksammas så fortsätter barnarbetet att öka. Barnarbete handlar i grunden om fattigdom och att göra utbildning tillgänglig till rimliga kostnader är en av de viktigaste faktorerna för att motverka barnarbete.

Genom Fairtrade får odlarna bland annat:

  • Ett minimipris, det vill säga ett pris som ska täcka kostnaden för en hållbar produktion. När föräldrar får förbättrade möjligheter att skicka sina barn till skolan minskar risken att deras barn sätts i arbete.
  • En premie som kan användas till bland annat skolbygge i lokalsamhällen.
  • Regler för långsiktiga handelsrelationer.
  • Krav på demokratiutveckling, till exempel att varje odlare/medlem har rätt att uttrycka sina åsikter och vara delaktig i beslutsfattandet inom producentorganisationen.

 

Vidare så jobbar Fairtrade med att etablera partnerskap mellan kakaoproducenter och barnrättsorganisationer som tillhandahåller utbildning och verktyg för att motverka barnarbete.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.