Glimtar från FAIR

Det var ett spännande program som erbjöds under årets Fair Trade Forum i Göteborg: FAIR. Här nedan får ni några glimtar i bilder och ord.

FAIR BeFunky Collage

Det var en inspirerande blandning av panelsamtal med företrädare för olika Fair Trade-engagerade organisationer och Fair Trade-producenter, filmvisningar, Fairtrade-fikatält, Fair Trade-tältbutiker, hållbarhetspoesi och inte minst inspirationsträff för Kyrka för Fairtrade.

Vi fick bland annat höra Celine Herrera, producent i kaffecooperativet FEDECARES, Dominikanska Rep berätta:
-Jag fick få i skolan tack vare Fairtrade. Som liten producent finns vi kvar på grund av Fairtrade. Det har förändrat mitt personliga liv, mitt lokalsamhälle och kooperativet.

Sandra Wanduragala, grundare av Selyn, Sri Lanka, uppmanade till hopp och uthållighet:
– Om vi arbetar tillsammans kan vi förändra de orättvisa systemen!

De som hade tid kunde sitta en hel eftermiddag och se på film och höra samtal om bland anat Fair Trade producenters förbättrade villkor men även den svåra verklighet som ligger bakom konventionella produkter som vi köper.

Paneldeltagarna var eniga om att Fair Trade handlar lika mycket om att öka efterfrågan som att påverka handelsregler.

Sist men inte minst hölls en inspirationsträff för kontaktpersoner i diplomerade församlingar och andra som var intresserade av att bli diplomerade. Det är alltid roligt och givande att utbyta erfarenheter, få tips och peppa varandra.

Nästa Fair Trade Forum kommer att hållas i Linköping, 2017. Jag ser redan fram emot det! Hoppas du kan vara med då.