Fairtrade och klimat

Vad har Fairtrade och klimatförändringarna med varandra att göra? I denna globaliserade värld hänger allt samman mer och mer. Är du engagerad för Fairtrade och klimatfrågorna vill vi tipsa dig om att du kan kombinera dessa interssen särskilt under Kyrkornas globala vecka som har temat Mänskliga rättigheter i klimatförändringarnas spår.

Jord att leva på_KGV_2015_original_2

Naturresurskontot är övertrasserat. Är vi beredda att förändra vår livsstil? Människans utsläpp av växthusgaser påverkar klimatet kraftigt. Trots att det främst är människor i de rikare delarna av världen som skapat och fortsätter att skapa problemen är det fattiga människor som drabbas först och värst av klimatförändringarna. Det gör klimatfrågan till en av vår tids viktigaste rättvisefrågor.

Som kyrkor och organisationer tar vi hotet mot vår planet på allvar. Utan att tappa mod eller hopp vill vi vara med och skapa en hållbar och rättvis värld. Du är välkommen att arrangera eller delta i aktiviteter, gudstjänster och bön under Kyrkornas globala vecka, 13-20 november.

Du kan exempelvis bjuda på Faitrade-fika och berätta om hur klimatförändirngarna och Fairtrade hänger ihop. För att en hållbar utveckling ska vara möjlig måste fattigdomsbekämpning och klimatarbete gå hand i hand. Fairtrade Sverige och klimatexperten, Pär Holmgren har skrivit om detta i rapporten Det börjar med Fairtrade.

Tipsa oss om ditt arrangemang genom att fylla i det på aktivitetskartan.

”Fairtrade möter ofta odlare som ser klimatförändringarna som en av de största utmaningarna för att kunna fortsätta odla exempelvis kaffebönor. När effekterna av klimatförändringarna hotar produktionen, hotas också försörjningsmöjligheterna för odlarna. I förlängningen riskeras tillgången på råvaror och livsmedel.”
(utdrag från rapporten)

Det-börjar-med-Fairtrade'

Läs hela rapporten här.
Läs en sammanfattning här.

Hitta annat material om klimatfrågan och mänskliga rättigheter här.

framsida