Fairtrade ger en ljusare framtid

Kwame Banson från Fairtrade Africa berättade att man nästan kan vara säker på att odlaren inte får sina kostnader täckta i konventionell, vanlig odling, under ett besök i Sverige i oktober 2014 där de bland annat medverkade i gudstjänster i Kår 393, Frälsningsarmén samt Kummelby kyrka, Svenska kyrkan Sollentuna.
Fairtrade däremot ger odlaren en inkomst som inte går under minimilönen eller minimipriset. Utöver det får odlaren en premie, en extra peng, som används för att utveckla lokalsamhället socialt och ekonomiskt t.ex. i en ny skola, nya bostäder och hälsovård, eller till investeringar i jordbruket. Beslutet för hur premien ska användas tas gemensamt av odlarna.

Långa avtal är en viktig del av Fairtrade – odlaren kan planera produktionen och till exempel göra omställning till ekologisk odling. Om produktionen är Fairtrade-certifierad betyder det att många kemikalier är förbjudna, att bli certifierad är för många odlare ett steg till att i framtiden bli ekologisk. Omställningen tar cirka 2-3 år innan man vinner något på det, därför ger Fairtrade-premien en buffert och möjligheten att ställa om.

På bananplantaget Golden Exotics i Ghana där Patience Admizah arbetar har man valt att använda premiepengarna till skolavgifter för barnen. Premien finansierar sjukvårdsförsäkring, lunch och arbetskläder för alla anställda.
Utan sjukförsäkringen hade min man inte levt i dag, berättar Patience.
Han var mycket svårt sjuk och familjen hade inte haft möjlighet att bekosta operationen utan försäkringen.
På frågan om vad Fairtrade har betytt för odlarna svarade därför Patience:
Jag brukar alltid säga: utan Fairtrade – inget liv. I och med att Fairtrade finns kan jag se en ljusare framtid.

Patience utstrålader mer en positiv förändringsvilja snarare än tålamod som hennes namn betyder på svenska. När kvällen i Kummelby kyrka närmade sig sitt slut sa en av deltagarna:
– Patience, jag skulle vilja ge dig ett nytt namn – Courage (mod). Tack för att ni har uppmuntrat oss här i Sverige att göra kloka val i matbutiken.