Hundra diplomerade församlingar

Nu är över hundra församlingar i fyra olika samfund är diplomerade enligt Kyrka för Fairtrades kriterier. Nedan berättar Eva Bolminger från Vintrosa Missionsförsamling om hur man har jobbat för att bli en Kyrka för Fairtrade. Församlingen diplomerades den 9 november 2014.

Vintrosa webb
Den 9 november diplomerades vi, Vintrosa missionsförsamling till Kyrka för Fairtrade. Vägen till diplomering startade med ett initiativ från vår dåvarande pastor, Angela Collin. Initiativet lyftes fram inför församlingen och den missionskommitté som finns. Missionskommittén har tagit fram ansökan och informerat församlingen under resans gång.

Vår församling har i många år arbetat för dessa frågor utan att vara diplomerade så det kändes som ett naturligt steg. Vi serverar sedan många år alltid Fairtrade-märkt kaffe i kyrkan. Våra barn- och ungdomsläger gör så mycket inköp som möjligt av Fairtrade-märkta varor, vi har under flera år deltagit aktivt i Kyrkornas globala vecka och jobbat med de olika teman som varit, Skapelsefeber, Skapelsefred, Över gränser, Helig fred m.m.
Diplomeringen skedde i gudstjänsten och vi fick besök av Lisbeth Boberg från diplomerade Längbro församling i Svenska kyrkan som räckte över det fina diplomet. Missionskommitén och församlingens ordförande mottog diplomet.

Efter gudstjänsten serverades Fairtrade-märkt kaffe och te med hembakat och bananer. De bananer som blev över tog scouterna hand om och de skulle prata om Fairtrade på sin scoutsamling på måndagen. På församlingsmöte den 22 november kommer utbildning och information ske till församlingen. Då kommer vi även prata om andra märkningar som finns på marknaden och vad de betyder.

Berättar Eva Bolminger, Vintrosa Missionsförsamling (i mitten på bilden)

Det här inlägget postades i Aktuellt, Diplomerad församling. Bokmärk permalänken.