Hej då fattigdom!

Visst känns det fantastiskt att målet som sattes upp vid millennieskiftet om att halvera fattigdomen i världen troligtvis kommer att uppnås till 2015. Problemet är bara att fortfarande lever nära 1,2 miljarder människor under den extrema fattigdomsgränsen på 1,25 dollar per dag. Ofta utan tillgång till rent vatten, tillräckligt med mat eller ens tak över huvudet, så skriver Magdalena Streijffert, generalsekreterare i Fairtrade Sverige.

Magdalena webbildSamtidigt som fattigdomsbekämpning och internationell handelspolitik upplevs som långt från vår vardag här i Sverige är det nära. När vi dricker vårt kaffe eller te på morgonen, eller handlar på vägen hem från jobbet eller köper in fika till föreningsmötet.

Med Fairtrade Challenge – den stora fikadagen den 16 oktober, vill vi på Fairtrade visa att du och jag på ett enkelt sätt kan bidra till att människor kan lyfta sig ur fattigdom. När över en halv miljon fikadeltagare under en och samma dag dricker och/eller äter något om är Fairtrade-märkt är vi många som visar att vi tycker det är viktigt att de människor som producerat kaffet, kakaon eller bananen fått schyssta villkor. Jag är övertygad om att genom att visa fler varför det är viktigt med Fairtrade, så kommer också konsumtionen av Fairtrade-märkt varor att öka. Därmed får fler anställda och odlare förbättrade arbets- och levnadsvillkor.

Själv tänker jag på Celine och Narciso, två kaffeodlare, som precis åkt tillbaka till Dominikanska republiken efter ett besök här i Sverige. Deras berättelser är starka om hur livet för dem och deras familj har förbättrats genom Fairtrade, med möjligheten till en bättre bostad, möjlighet att läsa på universitet och möjligheten att utveckla sitt jordbruk.

Handel är ett effektivt verktyg som kan bidra till fattigdomsbe­kämpning och hållbar utveckling, men bara om handeln bygger på ömsesidig respekt för mänskliga rättigheter. Så ser det inte ut idag.

Fika webbildFairtrade visar upp exempel på hur konsu­menter och producenter gemensamt kan bidra till att bekämpa fattigdom och verka för en hållbar produktion och konsumtion.

Fairtrade är inte lösningen på all världens fattigdom, men visar att det går att skapa incitament för en handel som bidrar till att människor kan lyfta sig ur fattigdom.

En miljard människor går fortfarande till sängs hungriga varje dag. Det är inte en värld vi vill ha. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något, så var med och fika den 16 oktober 2014.

Tillsammans, genom våra val vid fikabordet, kan vi vara med och bekämpa fattigdomen i världen!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.