Dina köp gör skillnad för andra

Annika Lindman är diakon i Tranemo församling och finns med i internationella gruppen i diplomerade Kindaholms församling. Annika bor på en liten gård
i Kalv och brinner för att människor ska kunna leva på
landsbygden både i Sverige och i andra länder. I krönikan nedan skriver hon om möjligheten att påverka andra människors liv till det bättre genom att göra kloka val i butik.

Annika LidmanI vår lilla by, i vårt lilla hörn av Sverige, Europa, världen och universum kan vi göra skillnad för människor i andra små delar av världen! Hur då undrar du säkert? Jo, en vanlig dag kan du göra skillnad för många andra familjer i byar lika små vår egen.

Bananen du tar i frukostfilen eller mangon i yoghurten, är den märkt med Fairtrade? Eller den livsnödvändiga koppen med te eller kaffe på fikarasten? Chokladkakan till mellanmålet? T-shirten i bomull? Och hur är det med rosorna du ger i present till någon vän? Det goda vinet på fredagskvällen? Redan här kan du ha gjort skillnad för 8 olika familjer och byar genom att välja Fairtrade-märkta produkter.

Många har invändningar och tror att det bara är bluff med alla olika märkningar som finns nu för tiden men efter att ha läst och lyssnat till inspirerande Fairtrade-ambassadörer så litar jag på att kontrollerna är tillräckliga.

Vad står Fairtrade märket för? ”Fairtrade är en oberoende produktmärkning som skapar förutsättningar för odlare och anställda att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor.” De odlare, enskilda eller i kooperativ, företag och organisationer som är Fairtrade certifierade kontrolleras regelbundet av oberoende och utbildade inspektörer.

De kriterier som ska uppfyllas är: minimipriser som ligger över världsmarknadspriser till odlarna, minimilöner till arbetarna fastställda av ILO (International Labour Organization), inget barnarbete och diskriminering, de anställda får organisera sig fackligt och hänsyn tas till miljö och ekologisk odling. Som ett led i att främja demokratisering delas en premie ut att användas till byns bästa. Den kan användas till att bygga förskola, skola, borra brunnar, bygga toaletter etc, huvudsaken är att byborna gemensamt beslutat detta.

Vi som konsumenter kan påverka mer än vi tror genom att välja produkter med Fairtrade märket och efterfråga det i vår affär. Läs mer på fairtrade.se, ladda ner appen ”Fairtrade” till din mobil eller beställ material på tel. 08-1220 89 00

Så om din frukost med kaffe, te och banan och ditt fredagsmys med rosor på bordet och vin och choklad ska smaka riktigt gott och ge en bättre tillvaro för fler än dig själv så köp Fairtrade-märkta produkter nästa gång du handlar.

Krönikan publicerades i Svenljunga & Tranemo tidning 2014-05-07