Vad är en diplomering?

När ni har fått er ansökan godkänd är det dags att hitta ett datum för diplomering. Diplomeringstillfället är en möjlighet att berätta om ert kommande arbete med rättvis handel och inbjuda fler till att vara en del av det. Det är också ett tillfälle för att fira – låt er diplomering bli en Fairtrade-fest!

Mullsjö-sandhems församling, foto Staffan Athley

Carolina Sundh från Jönköping Pingst diplomerade Mullsjö-Sandhems församling, Svenska kyrkan, Skara stift, den 6 januari 2012. Foto: Staffan Athley

De allra flesta församlingar väljer att ha sin diplomering i en gudstjänst och använda sig av gudstjänstmaterialet ”Låt oss inte älska med tomma ord”, som Kyrka för Fairtrade har tagit fram. Ni får ett e-mail med ert diplom som ni själva skriver ut och ramar in inför diplomeringen.

Ni väljer själva ett datum som passar för er församlings liv och planering – en god idé är att ha er diplomering i samband med någon av de kampanjdagarna för rättvis handel som finns:
World Fair Trade Day – 13 maj 2017 (alltid andra lördagen i maj)
Fairtrade Fokus – vecka 41 och 42
Fairtrade Challenge – fikadagen för Fairtrade den 20 oktober 2016

Det är klokt att planera för cirka 15-20 minuter till själva diplomeringen. När ni har återkommit med ett datum till Sveriges kristna råd letar vi upp en diplomerare åt er. Allt som oftast är diplomeraren aktiv i en annan närliggande diplomerad församling. Ni får gärna själva komma med förslag på lämpliga diplomerare i er närhet.

Ladda ner PDF: checklista-diplomering-kyrka-for-fairtrade-2016