Guldkorn 2015

Kyrka för Fairtrades guldkorn utses av arbetsgruppen i början av varje kalenderår. Snart kommer vi att börja samla in guldkorn från 2016. Här presenteras de sju församlingar som valdes till Kyrka för Fairtrades guldkorn för sitt arbete under 2015. Låt dig inspireras av dem till arbetet i din församling eller skicka in guldkorn från eran verksamhet 2016.

Hand-of-gold

Kyrka för Fairtrades Guldkorn 2015:

Svärdsjö Missionsförsamling, Equmeniakyrkan, Region Mitt
Skövde församling, Svenska kyrkan, Skara stift
Vendel-Tegelsmora församling, Svenska kyrkan, Uppsala stift
Ansgarsförsamlingen, Equmeniakyrkan, Region Svealand
Älvdalens baptistförsamling, Equmeniakyrkan, Region Mitt
Stora Kopparbergs församling, Svenska kyrkan, Västerås stift
Sätunakyrkan, Equmeniakyrkan, Region Stockholm

Lars-Olov Råsmark, Svärdsjö Missionsförsamling, Equmeniakyrkan
Vår församling har 27 medlemmar och är sedan 2010 en Kyrka för Fairtrade. Vi har funnits med Radiohjälpens informations- och insamlingskampanj Världens barn sedan starten. Inför höstens insamling hade Världens Barn-insamlingen avtal med Malmö Chokladfabrik om försäljning av kartonger med Fairtrade-märkt choklad som t.ex. lämpliga julklappar. Chokladkartongerna fanns i två storlekar och hälften av priset gick till Radiohjälpens insamling.

I församlingen sålde vi i höstas choklad för 25 000 kr och bidrog därmed till information om Fairtrade och 12 500 kr till insamlingen Världens barn. Vi gjorde så att vi tog upp beställningarna i god tid och lovande levereras i god tid före jul. När det sedan gällde att leverera det beställda var det en butik som hjälpte oss med det genom att man fick hämta och betala sina kartonger där. Vi har sparat beställningslistorna med telefonnummer till beställare så kanske vi till nästa höst kan få ut mer information om Fairtrade och få in mer pengar till Världens barn.

Ingrid Åberg, Skövde församling, Svenska kyrkan
Vi har utbildat ett tjugotal Fairtrade-ambassadörer som på olika sätt informerar och medvetande gör kunskap om Fairtrade-arbetet. Vi har skrivit insändare. Vi har uppmärksammat World Fair Trade Day samt vecka 41 och 42.

Vårt café har blivit ett Fair trade café och vi har på olika sätt, i grupper och annat spridit information om Fairtrade. Vi har deltagit i Skövdes matfestival med Fairtrade-varor. Vi har haft en sammankomst med föredrag med Fairtrade Skaraborg och vi ska ha chokladprovning med en representant för Röda korset.

Annie Pettersson, Vendel-Tegelsmora församling, Svenska kyrkan
I kommunens regi har församlingen ett café i daglig verksamhetsform som central punkt i huvudorten Örbyhus och där samarbetet funkar bra med försäljning och nyttjandet av Fairtrade-produkter i själva caféverksamheten.

Vi hade fyra registrerade fikagrupper med den 15/10. Personalfika, Familjekvällens träff, gemenskapsträff för äldre samt Café Kyrkbackens gäster. Information om dagen och syftet med den fanns tillgänglig för alla via annonstavlor och ”munmotmun”.

Vi försöker ”peppa” Tierps kommun i sin strävan att bli Fairtrade City. Under Vendeldagen och gemensamma samlingar har svenska kyrkan tillsammans med kommunpolitiker informerat och delat tankar om vad det betyder för människor i bygden. Det finns en god vilja och ett engagemang i samtliga barngrupper som getts uttryck på lite olika sätt. Equmeniakyrkan i grannorten Österbybruk-Dannemora har varit nyfikna och initierat ett utbyte av erfarenheter och hur man kan börja tänka, agera och informera även i sina församlingar. Det är jättekul, tycker jag!

Jan-Erik Almqvist, Ansgarsförsamlingen, Equmeniakyrkan
Både kaffe och te som konsumeras i församlingen är enbart Fairtrade-märkt Scouterna köper enbart in scoutskjortor med Fairtrade-märkt bomull.

Församlingens ungdomsförening har tagit ett eget beslut att följa församlingens riktlinjer om rättvis handel.

I församlingsbladet har vi skrivit artiklar med information och inspiration i varje nummer under 2015. Vi har arrangerat kyrkfikan där vi också spridit kunskap om rättvis handel.

Kersti Vikström, Älvdalens baptistförsamling, Equmeniakyrkan
Församlingen driver ett Arbetsintegrerat Socialt företag. Under 2015 anställde företaget en husmor som ansvarar för catering av fikabröd, smörgåsar m.m. som är aktivt delaktig i valet av Fairtrade-produkter.

Utåtriktat arbete: Dels genom Att delta i Fairtrade Challenge och då bjuda in alla våra samarbetspartners som t.ex. kommunens anställda, ICA – handlaren, företag som brukar beställa från vår catering m.fl. Dels genom vår Second hand- butik som blev utsedd till Årets återvinnare 2015 i Älvdalens kommun.

World Fair Trade Day:Vi ”flyttade” dagen till söndagen den 10 maj och hade en musikgudstjänst med Fairtrade – tema och Fairtrade-fika istället.

Ola Bergeå, Stora Kopparbergs församling, Svenska kyrkan
Försäljning och information vid Skid-VM där Svenska kyrkan var de enda som serverade Fairtrade-kaffe inne på arenan. Deltog tillsammans med annan aktör vid kulturkalaset Granny goes street där vi delade ut ca 3000 bananer. Medverkade i gemensamma aktiviteter vid Fairtrade Challenge, delade ut goodiebags med Fairtrade till morgonresenärerna på Stockholmståget och deltog i butiksevent i två butiker. I barn- och ungdomsgrupper, i internationella gruppen och vid någon lunchsoppa.

Ann-Marie Johansson, Sätunakyrkan, Equmeniakyrkan
Vi har som brukligt haft en gudstjänst med Fairtrade-tema i Sätunakyrkan. Vår barngrupp ”Kör & Drama” har även 2015 besökt Teologiska Högskolan i Stockholm och med ett drama om Fairtrade medverkat i en Fairtrade-gudstjänst för pastors- och diakonkandidater på denna högskola.

Av och till mina predikningar återkommer jag till berättelserna om hur människor upprättas tack vare arbetet med Fairtrade. Vi har på Hembygdens dag, Valsta-dagen samt Skördefesten delat ut information och förvisat Fairtrade-textil samt delat ut smakprov av olika sorters Fairtrade-märkt choklad. Vi har också deltagit i utdelning av ett tusental påsar med Fairtrade-märkta produkter på Märsta station under Fairtrade Fokus-veckorna.

Vi fikade med Fairtrade produkter med vår barnkör under Fairtrade Challenge. Det gör vi varje vecka. Dels var vi också med och delade ut påsar med Fairtrade-produkter till pendeltågsresenärerna en morgon under kampanjveckorna.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page
  • Följ oss

    social_facebook_box_blue
    twitter ikon