Guldkorn 2016

Kyrka för Fairtrades guldkorn utses av arbetsgruppen i början av varje kalenderår. Här presenteras de sex församlingar som valdes till Kyrka för Fairtrades Guldkorn för sitt arbete under 2016. Låt dig inspireras av dem till arbetet i din församling!

Angereds församling, Svenska kyrkan Göteborgs stift
Equmeniakyrkan Fagerås, Region Svealand
Ingarps missionsförsamling, Equmeniakyrkan, Region Öst
Vårgårda pastorat, Svenska kyrkan Skara stift
Värnamo pastorat, Svenska kyrkan Växsjö stift
Åkerbo församling, Svenska kyrkan Linköpings stift

Angereds församling, Senska kyrkan Göteborgs stift, diplomerad 2016

Vi anordnade en biokväll på en lokal biograf. Vi visade filmen ”The dark side of chocolate” för att belysa problematiken inom kakaobranschen. Kvällen startade med mingel då vi bjöd på Fairtrade-märkt choklad och andra Fairtrade-märkta godsaker. Sedan visades filmen och kvällen avrundades med en liten diskussion/frågestund. En mycket trevlig och lyckad kväll!

För att ställa om till mer Fairtrade och rättvis handlade produkter  har vi skrivit om inköpspolicyn för att på så vis konsumera mer hållbart i hela församlingen. Implementeringen av inköpspolicyn har dock inte fungerat full ut. Nu i början av februari 2017 ska vi ha ett stort möte med samtliga anställda där vi ska gå igenom inköpspolicyn, varför vi som församling valt att handla hållbart och vad vi som församling har för ansvar. Under 2016 höll jag i en workshop om Kyrka för Fairtrade för anställda och ideella medarbetare

Equmeniakyrkan Fagerås, Region Svealand, diplomerad 2015

Till gospelfestival i Fagerås 2016 tiggde vi Fairtradebananer, från handlare i Kils kommun, som sedan delades ut av Fairtradebananklädda tonåringar. Samtidigt samlades det in pengar till Världens barn. Vi har också haft försäljning av Fairtradevaror på arbetsplats.

Vi har sedan länge haft Fairtradekaffe, utökade med te under 2015 och med socker 2016.

Ingarps missionsförsamling, Equmeniakyrkan, Region Öst, diplomerad 2012

Vi bad Smålandstidningen komma och skriva om Fairtrade när vi hade Fairtradecafé på stora Fairtradefikadagen. Det blev en artikel i tidningen och ett webTV- inslag med en intervju av mig på deras hemsida. Info på högstadieskolan.

Vårgårda pastorat, Svenska kyrkan Skara stift, diplomerad 2015

Vi deltog på kommunens dag om hållbar livsstil ”framtidsdagen” där vi hade en föreläsning om vårt arbete med Fairtrade. Vi har även sålt Fairtrade och delat ut informationsbrochyrer på stora evenemang som vårgårdamässan, framtidsdagen, cykelfesten, vårgårda marknad samt under julskyltningssöndagen.

För att utöka användningen av Faitrade- och rättvist handlade produkter har vi framförallt arbetat med att öka kunskapen på arbetsplatsen och bland förtroendevalda.

Värnamo pastorat, Svenska kyrkan Växsjö stift, diplomerad 2012

Vi sålde fika och Fairtradevaror samt informerade om Fairtrade på internationella kvinnodagen i Cupolen i Värnamo. Vi hade extraöppet i Rättvist butik och café under Earth Hour då vi informerade lite extra om Fairtrade och bjöd på Earth Hourbakelse. Vi bjöd in till Fairtradefika med biskopen den 17 maj. Under vecka 21 inventerade vi vilka av besinstationerna i Värnamo som serverar Fairtradekaffe (det visade sig vara allihop!!). Vi sålde Fairtradevaror och informerade om Fairtrade under Värnamodagarna 24-26 augusti. Vi sålde Fairtradevaror och informerade om Fairtrade under skördemarknaden i Apladalen 24 september. Vi hade med en vinst i Värnamo Citys adventskalender, som vinnaren fick hämta upp i Rättvist butik och café

Vi serverar alltid Fairtrademärkt kaffe vid våra samlingar, så det har varken ökat eller minskat i användningen av Fairtrade och rättvis handlade produkter. Men vi ser hela tiden över vår övriga konsumtion och försöker få in mer sorter och större kvantiteter av Fairtrade- och rättvist märkta produkter, som frukt, marmelad, te, choklad. All personal fick som julgåva 2016 Fairtrademärkt choklad och ett presentkort i Rättvist butik och café, Värnamo.

Åkerbo församling, Svenska kyrkan Linköpings stift, diplomerad 2016

Fair trade Challange är ett återkommande evenemang hos oss. Vi sprider då information vid peneltågstationer, delar ut kaffe och liten chokladbit i morgonrusning och schyssta bananer på eftermiddagen.

En viktig faktor för att utöka användningen av Fairtrade och rättvis handlade produkter i Åkerbo har varit att Fair trade blivit en del av församlingens miljömål, för hållbara och rättvisa planer och beslut. Det har medför omsättning i handling, bla inköpsavtal med lokal tehandlare. Inköpspolicy där rättvisemärkta produkter har prioritet, både matvaror och saker.

Valet av Kyrka för Fairtrades Guldkorn 2016 baseras på de svar som getts i enkäten för Årsuppföljningen 2016 på frågorna ”Berätta kort vad ni gjort för utåtriktat arbete ni gjort under året” och ”Beskriv hur ni har arbetet med att ställa om till mer Fairtrade- och rättvis märkta produkter.” Medlemmar i arbetsgruppen för Kyrka för Fairtrade har röstat fram de församlingar som enligt sina svar har ansetts vara goda exempel och inspirationskällor för andra församlingar. Några kommer med nya idéer och de flesta exemplen kan anses vara genomförbara i andra församlingar. De utsedda Gudlkornen 2016, ovan, är presenterade i bokstavsordning med sina egna svar från enkäten.