Aktuellt

Nedan på sidan kan du se vad som är på gång inom Kyrka för Fairtrade.

Visa dubbel omtanke på mors dag!

Du kan visa uppskattning med en Fairtrade-ros, en ask med Fairtrade-märkta chokladpraliner. Eller varför inte en serie med Fairtrade-märkta hudvårdsprodukter? Eller schysst producerade kläder?

Kolla in produkter från exempelvis:
The House of Fair Trade
Sacheus
ibuyfair
Hildur
MatHem

När du väljer Fairtrade-märkt bidrar du till att odlare och anställda kan förbättra sina arbets- och levnadsvillkor i länder med utbredd fattigdom. Dubbel omtanke på mors dag helt enkelt.

Kategorised som Okategoriserade

Över 2 miljoner fikade Fairtrade!

Världens största Fairtrade-fika ägde rum 11-13 maj då över 2 miljoner fikadeltagare från 20 länder samlades för att fika Fairtrade-märkt. Fairtrade Challenge är från början en kampanj som samlat deltagare runt om i Sverige, men nu har alltså fenomenet klivit upp en nivå och blivit en global kampanj.

I år samlade fikalaget ”Kyrkor för Fairtrade” 3 141 fikadeltagare och kom på 11:e plats i Sverige. Tillsammans med andra mindre kyrkorelaterade fikalag samlade kyrkorna gemensamt 5 389 fikadeltagare. Och vi vet att många tusen till fikar Fairtrade i alla sina verksamheter året runt.

– Det är fantastiskt att så många på det här enkla sättet vill visa sitt engagemang för Fairtrade och göra skillnad för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom. Vi hoppas såklart att World Fairtrade Challenge leder till att fler får upp ögonen för Fairtrade-märkta produkter och för Fairtrade som verktyg för fattigdomsbekämpning, säger Maria Granefelt, tf generalsekreterare för Fairtrade Sverige.

Tack för ert engagemang! Det ni gör bidrar till verklig förändring.

Fairtrade handlar om människan bakom produkten. När du väljer Fairtrade-märkta produkter bidrar du till att odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom får förbättrade ekonomiska villkor, att barnarbete motverkas och att fler får tillgång till utbildning. Fairtrade innebär också att odlaren får en Fairtrade-premie som används till att utveckla lokalsamhället, t ex genom investeringar i en ny skola, hälsovård eller i jordbruket. Det skapar trygghet och möjlighet till utveckling.

Läs mer på Fairtrades hemsida >>

Kategorised som Okategoriserade

Nätverksträff i Västerås 3 juni

Välkommen på nätverksträff lördag 3 juni!

kl.10-12 på Kyrkbacksgården i Västerås

I samband med Världens fest bjuder Kyrka för Fairtrade in till nätverksträff med inspiration och erfarenhetsutbyte för kontaktpersoner i diplomerade församlingar.

Du som inte är med i en diplomerad församling är också välkommen om du är intresserad av att veta mer om kyrkornas engagemang för rättvis handel.
Om du planerar att vara med bör du anmäla dig senast 26 maj för fikaberäkningen:
elisabeth.korswing@skr.org

I sommar arrangeras Världens fest för sjunde gången. Den här gången i Västerås och som Reformationsårets stora, internationella mötesplats. Temat för världens fest är ”Fri att förändra”. Det handlar om allas våra möjligheter att påverka utvecklingen för vår värld. Läs mer och se program här: https://www.svenskakyrkan.se/varldensfest

Inspirationsträffen under Fair Trade Forum i Göteborg 2016 ledde till inspirerande gruppsamtal och nytändning

Kategorised som Aktiviteter, Aktuellt, Diplomerad församling

Snart dags för World Fairtrade Challenge!

Det enda som krävs är att man fikar någon produkt som är Fairtrade-märkt, t.ex. kaffe, te eller choklad. Därmed är det väldigt enkelt att ha sin Fairtrade-fikapaus i den befintliga verksamheten – under kansli-fikat, i samband med körövningar, scoutgrupper, konfirmationsgrupper, dagledigträffar, öppna förskolor, babysånggrupper, morgonbönen, osv. Och om en kyrka bedriver caféverksamhet kan alla kunder som köper något Fairtrade-märkt räknas.

Anmäl fikapausen och registrerat den till laget ”Kyrkor för Fairtrade”, från och med den 10 april (senast den 13 maj), på www.fairtradechallenge.se Det tar bara ett par minuter. Där kan du även beställa informationsmaterial om du vill.

Viktigt när du anmäler dig: I första steget välj alternativet ”Organisation/Företag”, då kan du i nästa steg välja laget ”Kyrkor för Fairtrade”. När du sedan väljer ”Kategori”, välj ”Organisation, samfund” i listan som kommer upp.

Sverige är ju världsmästare i att fika och det är nionde året i rad som Fairtrade Challenge anordnas här. Succén med Fairtrade Challenge har inspirerat flera länder att vilja göra samma sak. Därför finns nu World Fairtrade Challenge.

Vi försöker få så många som möjligt att fika Fairtrade-märkt på en och samma dag. För ju fler vi är som fikar Fairtrade-märkt desto större skillnad gör vi för de människor som odlar och producerar våra varor.

2016 fikade totalt över 546 188 runt om i Sverige. Kyrkorna samlade 17 580 fikadeltagare! Vi hoppas på en ännu större uppslutning i år och vi vill samla alla fikapauser inom församlingar, kyrkor, olika samfund, stift, regioner och kyrkliga organisationer i ett och samma lag (alltså behöver en inte vara diplomerad Kyrka för Fairtrade för att anmäla sig till laget).

Dels för att det ger ett stark statement att Kyrkan står enad i att vi vill visa kärlek till vår nästa genom de val vi gör när vi handlar och att etisk konsumtion gör skillnad för odlare och producenter. Dels är ju detta också en rolig tävling – störst lag vinner! Tänk om vi kunde få alla kyrkliga verksamheter dessa dagar att anmäla en fikapaus till laget ”Kyrkor för Fairtrade”.

Tipsa era grannförsamlingar, stift, regioner, samfund och kyrkliga organisationer!

Kategorised som Okategoriserade

Alla hjärtans dag

Det spelar roll vilka rosor, choklad eller vin du köper i samband med alla hjärtans dag. Genom att välja Fairtrade-märkt kan du göra skillnad för de människor som odlar och producerar dessa varor.

Rosor

Många av de blommor vi köper är odlade i Latinamerika och Östafrika. Odlingen utförs av anställd arbetskraft, på stora plantager och ofta av kvinnor. Låga löner, otrygga anställningsformer och obligatorisk övertid är vanligt förekommande. Dessutom används ofta stora mängder kemikalier, farliga för såväl människa som miljö.

Genom Fairtrade-certifieringen får de anställda på plantagen förbättrade arbetsvillkor, en tryggare ekonomi samt rätten att organisera sig fackligt. Samtidigt ställs krav på ökad miljöhänsyn. Vid försäljningen får de anställda också en Fairtrade-premie. Den investeras i lokalsamhället, till exempel i skolor och hälsovård, utifrån demokratiskt grundade beslut.

Ge bort en Fairtrade-märkt ros till någon du tycker om eller välj Fairtrade-märkt choklad i butiken när du handlar, då visar du inte bara omtanke om den som får din uppskattning, utan också om de människor som producerat rosen och chokladen. Dubbel omtanke helt enkelt!

Här hittar du Fairtrade-märkta blommor
I dag kan du hitta Fairtrade-märkta rosor i flera större butikskedjor så som Hemköp, Lidl, Blomsterlandet, ICA och Coop samt hos många florister – fråga så kan de ofta beställa hem!

Fairtrades kampanj
Vill du delta i Fairtrade Sveriges kampanj inför och under alla hjärtan dag?
Då kan du beställa material här>>

Choklad

Fältundersökningar visar att barnarbete är vanligt förekommande inom kakaoindustrin. Trots att denna problematik kontinuerligt uppmärksammas så fortsätter barnarbetet att öka. Barnarbete handlar i grunden om fattigdom och att göra utbildning tillgänglig till rimliga kostnader är en av de viktigaste faktorerna för att motverka barnarbete.

Genom Fairtrade får odlarna bland annat:

  • Ett minimipris, det vill säga ett pris som ska täcka kostnaden för en hållbar produktion. När föräldrar får förbättrade möjligheter att skicka sina barn till skolan minskar risken att deras barn sätts i arbete.
  • En premie som kan användas till bland annat skolbygge i lokalsamhällen.
  • Regler för långsiktiga handelsrelationer.
  • Krav på demokratiutveckling, till exempel att varje odlare/medlem har rätt att uttrycka sina åsikter och vara delaktig i beslutsfattandet inom producentorganisationen.

 

Vidare så jobbar Fairtrade med att etablera partnerskap mellan kakaoproducenter och barnrättsorganisationer som tillhandahåller utbildning och verktyg för att motverka barnarbete.

Kategorised som Okategoriserade