Aktuellt

Nedan på sidan kan du se vad som är på gång inom Kyrka för Fairtrade.

Snart dags för World Fairtrade Challenge!

Det enda som krävs är att man fikar någon produkt som är Fairtrade-märkt, t.ex. kaffe, te eller choklad. Därmed är det väldigt enkelt att ha sin Fairtrade-fikapaus i den befintliga verksamheten – under kansli-fikat, i samband med körövningar, scoutgrupper, konfirmationsgrupper, dagledigträffar, öppna förskolor, babysånggrupper, morgonbönen, osv. Och om en kyrka bedriver caféverksamhet kan alla kunder som köper något Fairtrade-märkt räknas.

Anmäl fikapausen och registrerat den till laget ”Kyrkor för Fairtrade”, från och med den 10 april (senast den 13 maj), på www.fairtradechallenge.se Det tar bara ett par minuter. Där kan du även beställa informationsmaterial om du vill.

Viktigt när du anmäler dig: I första steget välj alternativet ”Organisation/Företag”, då kan du i nästa steg välja laget ”Kyrkor för Fairtrade”. När du sedan väljer ”Kategori”, välj ”Organisation, samfund” i listan som kommer upp.

Sverige är ju världsmästare i att fika och det är nionde året i rad som Fairtrade Challenge anordnas här. Succén med Fairtrade Challenge har inspirerat flera länder att vilja göra samma sak. Därför finns nu World Fairtrade Challenge.

Vi försöker få så många som möjligt att fika Fairtrade-märkt på en och samma dag. För ju fler vi är som fikar Fairtrade-märkt desto större skillnad gör vi för de människor som odlar och producerar våra varor.

2016 fikade totalt över 546 188 runt om i Sverige. Kyrkorna samlade 17 580 fikadeltagare! Vi hoppas på en ännu större uppslutning i år och vi vill samla alla fikapauser inom församlingar, kyrkor, olika samfund, stift, regioner och kyrkliga organisationer i ett och samma lag (alltså behöver en inte vara diplomerad Kyrka för Fairtrade för att anmäla sig till laget).

Dels för att det ger ett stark statement att Kyrkan står enad i att vi vill visa kärlek till vår nästa genom de val vi gör när vi handlar och att etisk konsumtion gör skillnad för odlare och producenter. Dels är ju detta också en rolig tävling – störst lag vinner! Tänk om vi kunde få alla kyrkliga verksamheter dessa dagar att anmäla en fikapaus till laget ”Kyrkor för Fairtrade”.

Tipsa era grannförsamlingar, stift, regioner, samfund och kyrkliga organisationer!

Kategorised som Okategoriserade

Alla hjärtans dag

Det spelar roll vilka rosor, choklad eller vin du köper i samband med alla hjärtans dag. Genom att välja Fairtrade-märkt kan du göra skillnad för de människor som odlar och producerar dessa varor.

Rosor

Många av de blommor vi köper är odlade i Latinamerika och Östafrika. Odlingen utförs av anställd arbetskraft, på stora plantager och ofta av kvinnor. Låga löner, otrygga anställningsformer och obligatorisk övertid är vanligt förekommande. Dessutom används ofta stora mängder kemikalier, farliga för såväl människa som miljö.

Genom Fairtrade-certifieringen får de anställda på plantagen förbättrade arbetsvillkor, en tryggare ekonomi samt rätten att organisera sig fackligt. Samtidigt ställs krav på ökad miljöhänsyn. Vid försäljningen får de anställda också en Fairtrade-premie. Den investeras i lokalsamhället, till exempel i skolor och hälsovård, utifrån demokratiskt grundade beslut.

Ge bort en Fairtrade-märkt ros till någon du tycker om eller välj Fairtrade-märkt choklad i butiken när du handlar, då visar du inte bara omtanke om den som får din uppskattning, utan också om de människor som producerat rosen och chokladen. Dubbel omtanke helt enkelt!

Här hittar du Fairtrade-märkta blommor
I dag kan du hitta Fairtrade-märkta rosor i flera större butikskedjor så som Hemköp, Lidl, Blomsterlandet, ICA och Coop samt hos många florister – fråga så kan de ofta beställa hem!

Fairtrades kampanj
Vill du delta i Fairtrade Sveriges kampanj inför och under alla hjärtan dag?
Då kan du beställa material här>>

Choklad

Fältundersökningar visar att barnarbete är vanligt förekommande inom kakaoindustrin. Trots att denna problematik kontinuerligt uppmärksammas så fortsätter barnarbetet att öka. Barnarbete handlar i grunden om fattigdom och att göra utbildning tillgänglig till rimliga kostnader är en av de viktigaste faktorerna för att motverka barnarbete.

Genom Fairtrade får odlarna bland annat:

  • Ett minimipris, det vill säga ett pris som ska täcka kostnaden för en hållbar produktion. När föräldrar får förbättrade möjligheter att skicka sina barn till skolan minskar risken att deras barn sätts i arbete.
  • En premie som kan användas till bland annat skolbygge i lokalsamhällen.
  • Regler för långsiktiga handelsrelationer.
  • Krav på demokratiutveckling, till exempel att varje odlare/medlem har rätt att uttrycka sina åsikter och vara delaktig i beslutsfattandet inom producentorganisationen.

 

Vidare så jobbar Fairtrade med att etablera partnerskap mellan kakaoproducenter och barnrättsorganisationer som tillhandahåller utbildning och verktyg för att motverka barnarbete.

Kategorised som Okategoriserade

Visa dubbel omtanke på fars dag på söndag!

fars-dag

Varför inte uppmärksamma din pappa med kalsonger med Fairtrade-märkt bomull? En ask med Fairtrade-märkta chokladpraliner? Eller en serie med Fairtrade-märkta hudvårdsprodukter?

Kolla in produkter från exempelvis:
The House of Fair Trade
Sacheus
ibuyfair
Hildur
MatHem

När du väljer Fairtrade-märkt bidrar du till att odlare och anställda kan förbättra sina arbets- och levnadsvillkor i länder med utbredd fattigdom. Dubbel omtanke på fars dag helt enkelt.

Kategorised som Okategoriserade

Glimtar från Fairtrade Fokus och Fairtrade Challenge 2016

stort-fikacollage

Här ser du glimtar från Fairtrade-fika på Ekumeniska Centret i Alvik, i Värnamo pastorat, Skallsjö församling, Eskilstuns församling, Åkerbo församling, på Katolskt magasin och tidningen Dagen.

Det har bland annat varit utdelning av choklad till polisen, tårtbakartävlingar i ungdomsgruppen, bananer som hälsat på hos öppnaförskolan, chokladsmakning i bokklubben, uttdelning av kaffe till morgonpendlare, klimatsmart och Fairtrade-inspirerad lunch i Försförsamlingshemmet, fika på dagledigträffar, i personlrummen, på tidningsredaktioner mm.

Sista torsadagen under Fairtrade Fokus var den stora Fairtrade-fikadagen, Fairtrade Challenge. I hela Sverige fikade totalt 546 188 personer Fairtrade-märkt i 3 093 fikapauser. Sammanlagt var det 17 580 deltagare i kyrkorelaterade fikapauser runt om i landet.  Bra jobbat allihopa!

Nästa år kommer Fairtrade Challenge att ske 11-13 maj som en del av den internationella fikapausen – World Fairtrade Challenge, som infaller i samband med World Fair Trade Day i mitten av maj. Planera in detta redan nu, så hörs mer om det i vår.

Under Fairtrade Fokus veckorna har vi också  fått glädjen att välkomna fyra nya församlingar till Kyrka för Fairtrade! Grattis till diplomeringen:

S:t Nikolai församling, Svenska kyrkan Strängnäs stift 
Svärdsjö-Envikens pastorat, Svenska kyrkan Västerås stift
Åkerbo församling, Svenska kyrkan Linköping stift
Immanuelkyrkan Jönköping, Equmeniakyrkan Region Öst

diplomeringskollage

Kategorised som Okategoriserade

Fairtrade Fokus veckorna är igång

Bild av Fairtrade Sverige

Under Fairtrade Fokus samlas butiker och konsumenter, politiker och engagerade för att sätta fokus på Fairtrade. Det är ett perfekt tillfälle för kyrkor och enskilda församlingsmedlemmar att uppmärksamma rättvis handel och etisk konsumtion lite extra.

Här nedan kommer lite tips hämtade från Fairtrades hemsida:

Beställ material

I Fairtrades webbshop kan du beställa material som du kan använda för att informera om Fairtrade.

Arrangera en egen Fairtrade-fika och utmana andra att fika den 20 oktober.

Ju fler vi blir som fikar Fairtrade-märkt, desto större skillnad gör vi för de människor som odlar och producerar våra varor. Anmäl din fikapaus på fairtradechallenge.se från och med 26 augusti.

Registrera din fika på laget ”Kyrkor för Fairtrade”

Berätta om Fairtrade för en vän

Bjud in en av dina vänner på en kaffepaus. Ta tillfället att berätta för hen vilka fördelar som kaffeodlare får i och med sin Fairtrade-certifiering. För att finna inspiration så kan du ta del av Celine Herreras berättelsen om hur hennes liv som kaffeproducent i kooperativet FEDECARES i Dominikanska republiken har påverkats av deras Fairtrade-certifiering.

Anordna ett butiksevent

Ett uppskattat sätt att visa på utbudet av Fairtrade-märkt är att anordna en provsmakning i butik. Det är ett bra sätt att öka kännedomen om Fairtrade bland både butikspersonalen och andra konsumenter. Bra tidpunkter att ha en provsmakning är torsdags- och fredagseftermiddagar samt lördagar. Har du inte hållit en provsmakning innan?

Här hittar du en guide full med tips om hur du anordnar en lyckad provsmakning!

Utställning

Att anordna en utställning är ett bra sätt att visa upp ert lokala arbete om Fairtrade, att berätta om vad Fairtrade är och gör för skillnad. En bra plats kan vara på biblioteket, i ett skyltfönster eller på en skola. Det finns massor av material att beställa som du kan använda i utställningen. I Fairtrades Guide för utställning finns mer tips om hur du kan göra.

Produktevent utanför butik

Att visa upp utbudet av Fairtrade-märkta produkter genom att anordna produktevent kan vara precis hur roligt som helst! Här har du verkligen möjlighet att använda din kreativitet. Ett produktevent innebär att man sprider information om Fairtrade genom att anordna provsmakningar och visa upp det utbud av Fairtrade-märkta produkter som finns. Ett bra tips är att anordna ditt produktevent i samband med något som redan händer på din ort, på så sätt slipper du hästjobbet att locka folk till din tillställning!

Här kan du ladda ner en guide full med tips på hur du anordnar ett lyckat produktevent!

Morotsmobb

Använd morot istället för piska! Samla ihop så många människor som ni kan och gå till en butik som ni vet har mycket Fairtrade-märkta produkter! Belöna deras arbete med Fairtrade genom att köpa produkter, på så sätt fokuserar ni på det positiva och uppmuntrar butiken att bli ännu bättre på Fairtrade!

Här kan du ladda ner en guide full med tips att tänka på om du ska anordna en morotsmobb!

Filmkväll

På Fairtrades youtubekanal finns massor av filmer att visa om hur Fairtrade fungerar och vilken skillnad Fairtrade gjort för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom. Unna er schysst Fairtrade-choklad medan Ni fördjupar era kunskaper!

Bli en Fairtrade City

Uppmuntra politiker i din kommun att aktivt engagera sig för rättvis handel och etisk konsumtion. Då de kan ni tillsammans ansöka om en Fairtrade City-diplomering.

Fairtrade för skolan

Inspirera en lärare eller en elev till att vilja diskutera Fairtrade i skolan under kampanjen. Vi har tagit fram flera pedagogiska utbildningsmaterial om hållbar utveckling för undervisning både i och utanför klassrummen, gratis för alla att använda.

Fairtrade på jobbet

Fairtrade på jobbet är för er som väljer att göra skillnad i fikarummet genom att välja Fairtrade-märkta produkter och som stolt vill berätta om det. Som minimum krävs Fairtrade-märkt kaffe, te och socker och att man aktivt ser över möjligheterna att inkludera fler produkter så som chokladdryck eller Fairtrade-märkta bananer i fruktkorgen.

Kyrka för Fairtrade

Uppmuntra din församling att diplomeras till en ”Kyrka för Fairtrade”. Då kan ni tillsammans engagera er för rättvis handel och etisk konsumtion – även efter kampanjens slut.

För att få än mer inspiration kring hur Ni kan delta i Fairtrade Fokus 2016 så kan Ni här ta del av ett axplock av alla aktiviteter som genomfördes under 2015 års kampanj.

Kategorised som Okategoriserade