Över 2 miljoner fikade Fairtrade!

Över 2 miljoner i 20 länder deltog i World Fairtrade Challenge förra veckan! I Sverige lyckades vi samla 515 000 fikadeltagare och kyrkorna bidrog med 13 638 fikadeltagare!

Världens största Fairtrade-fika ägde rum 11-13 maj då över 2 miljoner fikadeltagare från 20 länder samlades för att fika Fairtrade-märkt. Fairtrade Challenge är från början en kampanj som samlat deltagare runt om i Sverige, men nu har alltså fenomenet klivit upp en nivå och blivit en global kampanj.

I år samlade fikalaget ”Kyrkor för Fairtrade” 8030 fikadeltagare och kom på 11:e plats i Sverige. Andra kyrkorelaterade fikapauser som registrerades i andra mindre fikalag samlade 5 608 deltagare. Så sammanlagt deltog 13 638 personer i kyrkorelaterade fikapauser. Och vi vet att många tusen till fikar Fairtrade i sina befintliga verksamheter året runt.

– Det är fantastiskt att så många på det här enkla sättet vill visa sitt engagemang för Fairtrade och göra skillnad för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom. Vi hoppas såklart att World Fairtrade Challenge leder till att fler får upp ögonen för Fairtrade-märkta produkter och för Fairtrade som verktyg för fattigdomsbekämpning, säger Maria Granefelt, tf generalsekreterare för Fairtrade Sverige.

Tack för ert engagemang! Det ni gör bidrar till verklig förändring.

Fairtrade handlar om människan bakom produkten. När du väljer Fairtrade-märkta produkter bidrar du till att odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom får förbättrade ekonomiska villkor, att barnarbete motverkas och att fler får tillgång till utbildning. Fairtrade innebär också att odlaren får en Fairtrade-premie som används till att utveckla lokalsamhället, t ex genom investeringar i en ny skola, hälsovård eller i jordbruket. Det skapar trygghet och möjlighet till utveckling.

Läs mer på Fairtrades hemsida >>