Snart dags för World Fairtrade Challenge!

Den stora Fairtrade-fika kampanjen som infaller varje år är tillbaka. Skillnaden i år är att den är i maj och nu deltar vi i en världsvid Fairtrade-fikatävling. World Fairtrade Challenge är den 11-13 maj och Kyrka för Fairtrade satsar igen för att samla alla kyrkorelaterade fikapauser i ett enda stort lag, ”Kyrkor för Fairtrade”.

Det enda som krävs är att man fikar någon produkt som är Fairtrade-märkt, t.ex. kaffe, te eller choklad. Därmed är det väldigt enkelt att ha sin Fairtrade-fikapaus i den befintliga verksamheten – under kansli-fikat, i samband med körövningar, scoutgrupper, konfirmationsgrupper, dagledigträffar, öppna förskolor, babysånggrupper, morgonbönen, osv. Och om en kyrka bedriver caféverksamhet kan alla kunder som köper något Fairtrade-märkt räknas.

Anmäl fikapausen och registrerat den till laget ”Kyrkor för Fairtrade”, från och med den 10 april (senast den 13 maj), på www.fairtradechallenge.se Det tar bara ett par minuter. Där kan du även beställa informationsmaterial om du vill.

Viktigt när du anmäler dig: I första steget välj alternativet ”Organisation/Företag”, då kan du i nästa steg välja laget ”Kyrkor för Fairtrade”. När du sedan väljer ”Kategori”, välj ”Organisation, samfund” i listan som kommer upp.

Sverige är ju världsmästare i att fika och det är nionde året i rad som Fairtrade Challenge anordnas här. Succén med Fairtrade Challenge har inspirerat flera länder att vilja göra samma sak. Därför finns nu World Fairtrade Challenge.

Vi försöker få så många som möjligt att fika Fairtrade-märkt på en och samma dag. För ju fler vi är som fikar Fairtrade-märkt desto större skillnad gör vi för de människor som odlar och producerar våra varor.

2016 fikade totalt över 546 188 runt om i Sverige. Kyrkorna samlade 17 580 fikadeltagare! Vi hoppas på en ännu större uppslutning i år och vi vill samla alla fikapauser inom församlingar, kyrkor, olika samfund, stift, regioner och kyrkliga organisationer i ett och samma lag (alltså behöver en inte vara diplomerad Kyrka för Fairtrade för att anmäla sig till laget).

Dels för att det ger ett stark statement att Kyrkan står enad i att vi vill visa kärlek till vår nästa genom de val vi gör när vi handlar och att etisk konsumtion gör skillnad för odlare och producenter. Dels är ju detta också en rolig tävling – störst lag vinner! Tänk om vi kunde få alla kyrkliga verksamheter dessa dagar att anmäla en fikapaus till laget ”Kyrkor för Fairtrade”.

Tipsa era grannförsamlingar, stift, regioner, samfund och kyrkliga organisationer!